10 Positieve tips om je goede voornemens te laten slagen
Heb je een voornemen dat voor jou belangrijk is, dan loont het om te weten hoe je je kansen op succes kunt vergroten. In dit artikel 10 positieve tips om je goede voornemens te laten slagen.
1. Ga van ‘moeten’ naar ‘willen’
Mensen kiezen vaak voornemens op basis van wat ‘moet’: ‘Ik moet afvallen, ik moet minder geld uitgeven, ik moet iets aan mijn conditie doen’. Moeten is een vorm van geen verantwoordelijkheid nemen, alsof iemand je het voornemen oplegt. Op deze manier voelt een voornemen als een verplichting.
Wil je zelf veranderen? Ga dan van ‘moeten’ naar ‘willen’ en zeg bijvoorbeeld ‘Ik wil over 6 maanden 10 kilometer achter elkaar kunnen hardlopen’.
2. Kies leuke, positieve voornemens
Kies voor voornemens waar je plezier, energie, geluk of bevrediging uit haalt. Wanneer je plezier hebt, maken je hersenen meer dopamine aan en dat helpt je om nieuwe gewoontes aan te leren.
Voornemens die belangrijk voor je zijn ontstaan vaak vanuit ‘ik mis’ of ‘ooit’. Bijvoorbeeld: ‘Ooit wil ik de marathon van Amsterdam uitlopen’ of ‘Ik mis de gezellige avonden met mijn vrienden’.
Heb je dromen? Leef ze nu!
Dit artikel is eerder verschenen in onze nieuwsbrief ‘Goede voornemens – Positieve tips om je wensen werkelijk om te zetten naar resultaten!’ (nr.33).
Ook elk kwartaal gratis tips en artikelen voor een betere samenwerking ontvangen?
3. Maak je voornemens SMARTi
(specifiek, meetbaar, acceptabel en ambitieus, realistisch en tijdgebonden – en inspirerend)
Maak je voornemens zo specifiek mogelijk en koppel ze aan je dagelijkse gewoontes. Dus in plaats van ‘Vanaf vandaag ga ik aan mijn conditie werken’ zeg je ‘Vanaf nu ga ik elke woensdag met vriend(in) X om 17.00 uur hardlopen’.
4. Kies voor kleine stappen
Probeer niet in één keer je hele leven te veranderen. Het volhouden van goede voornemens heeft voor een groot deel met wilskracht te maken.
Hoe meer je tegelijkertijd wilt aanpakken, hoe eerder je wilskracht uitgeput is en hoe groter de kans is dat je je voornemen niet kunt volhouden.
Hanteer daarom de salamitactiek en hak je doel op in kleine minidoelen of actiepunten. Op deze manier kun je je uiteindelijke doel gemakkelijker halen en iedere keer een succesje boeken. En dat motiveert weer om door te gaan.
5. Maak een realistisch plan
Een positieve, optimistische instelling is heel goed, maar wees ook realistisch. Zet, zoals gezegd, niet teveel voornemens op je lijstje, geef prioriteiten aan of doe dingen na elkaar. Deel je doelen op in minidoelen en plan deze zo realistisch mogelijk in in je agenda.
Houd ook alvast zoveel mogelijk rekening met momenten waarop het niet gemakkelijk zal zijn om je aan je voornemens te houden.
Pas daartoe voor jezelf ‘als-dan’ regels toe: bijvoorbeeld ‘Als ik zin heb in een snack, dan neem ik suikervrije kauwgom of een glas water’. Als-dan regels hanteren is een effectieve manier om gedrag te veranderen.
6. Schrijf je voornemens op
Schrijf je voornemens op, in een document, notitieboekje of je agenda, zodat je bij kunt houden hoe het je de afgelopen periode is gegaan. Op die manier zie je snel wat de resultaten zijn, maar ook waar je mogelijke valkuilen liggen. Doe er je voordeel mee. Je kunt vooruit kijken en je verwachtingen op sommige momenten bijstellen of van te voren maatregelen treffen.
Tip: Er zijn ook handige apps voor je smartphone of tablet om de voortgang van je voornemens bij te houden.
7. Deel je voornemens met anderen
Deel je voornemens met anderen. Door ze (hardop) uit te spreken zal je brein automatisch een plan gaan ontwikkelen. Naast delen met anderen, kun je er ook voor kiezen dingen samen met anderen te doen.
Je kunt elkaar steun bieden om vol te houden of juist met elkaar de competitie aangaan.
8. Motiveer jezelf
- Besef en accepteer dat er momenten komen waarin het moeilijk zal zijn om vol te houden. Zie welke gedachtes je hebt en voel welke emoties iets oproept, maar kies bewust voor alternatieve gedachten en gedrag.
- Stel jezelf een beloning in het vooruitzicht als je een (mini)doel haalt. Natuurlijk wel een beloning die geen afbreuk doet aan je uiteindelijke doel. Dus geen pizza als je net hebt gesport 😉
- Neem genoeg rust. Rust is belangrijk voor je wilskracht. Als je moe uit je werk komt, heb je waarschijnlijk eerder de neiging om op de bank tv te gaan kijken dan om naar de sportschool te gaan.
- Visualiseer de gewenste situatie, verzin er zoveel mogelijk details bij en houd het in de dichtbije toekomst. Anders wordt het al gauw te abstract.
TIP: stort het geld dat je niet hebt uitgegeven op een spaarrekening.
9. Wees mild voor jezelf
Je hebt je voornemens SMARTi gemaakt en een realistisch plan opgesteld. Toch kan het voorkomen dat het een dag niet lukt om je aan je eigen afspraken te houden. Wees dan mild voor jezelf en bedenk dat je ook maar een mens bent. Pak met frisse moed de draad weer op.
Uit onderzoek blijkt dat, als je een keer ‘faalt’, van je fouten leert en vervolgens doorzet, dit weinig invloed heeft op het lange termijn resultaat. Daarnaast is het zo, dat mensen die zichzelf kunnen vergeven, beter in staat zijn door te gaan.
10. Vier je successen!
Kijk naar wat er goed gaat en zie waar verbeteringen mogelijk zijn. Vergroot je zelfvertrouwen door blij te zijn met de stappen die je hebt gezet!
Van goed voornemen naar gewenst resultaat in 12 stappen
In tip 5 noemden we het al: om je goede voornemen(s) te laten slagen is het van belang om een realistisch plan te hebben. Daarbij is het handig om in kaart te brengen hoe graag je iets wilt veranderen, welke overtuigingen je helpen of juist belemmeren en welke stappen je gaat zetten om tot het gewenste resultaat te komen. Met behulp van het door ons ontwikkelde en op de markt gebrachte SuccesManagementSpel ontwikkel je in 12 snelle stappen een persoonlijk actieplan.
Wil je Het SuccesManagementSpel bestellen om jezelf te coachen naar succes? Dat kan in onze klantvriendelijke webwinkel. Je kunt betalen via iDEAL of factuur. Geen verzendkosten.
Meer artikelen in deze reeks
Wil je hulp bij het opstellen van SMARTi doelen, het maken van een persoonlijk ontwikkelplan en ondersteuning bij het doorvoeren van de door jou gewenste veranderingen?
Neem contact met ons op om de mogelijkheden te bespreken of direct een afspraak in te plannen.