10 Tips om een assertiever team te worden

10 Tips om een assertiever team te worden

assertiever team touwtrekken
Home » Effectief Samenwerken » 10 Tips om een assertiever team te worden

Een assertiever team begint bij jezelf

Assertief communiceren draagt bij aan de veiligheid en het vertrouwen binnen je team. Het helpt om hard te zijn op de inhoud en zacht op de relatie. Het draagt daarmee sterk bij aan het samen stellen én realiseren van doelen.
Hoe oefen je zelf als teamlid positieve invloed uit, zodanig dat je als team assertiever wordt?
Hieronder 10 tips die je direct kunt toepassen, om samen een assertiever team te worden.

Dit artikel is eerder verschenen in onze nieuwsbrief ‘Persoonlijk Leiderschap – hoe verbeter je de sfeer in je team?’ (nr. 39).

Ook elk kwartaal gratis tips en artikelen ontvangen om je persoonlijk leiderschap te versterken?

  1. Wees een voorbeeld: durf je zelf krachtig kwetsbaar assertief en lerend op te stellen. 
  2. Ondertitel je eigen gedrag en de keuzes die je maakt in je communicatie, zodat anderen kunnen zien en snappen wat je doet en waarom.
  3. Koppel terug wat je hebt gedaan met de feedback van anderen.
  4. Stap uit het oordeel. Ga vragen wat maakt dat een ander reageert zoals hij of zij dat doet. Vaak zijn mensen zich onbewust van wat hun gedrag doet met een ander. 
  5. Zie ontwikkeling en verbeteren als een kans in plaats van een bedreiging.
  6. Maak de teamsfeer bespreekbaar. Daar waar mensen buikpijn hebben, zit meestal niemand lekker te werken. Durf erop te vertrouwen dat iedereen graag wil dat de sfeer fijner wordt, dat bepaalde dingen die nu niet zo lekker lopen, worden opgepakt. Als je samen een momentum weet te creëren om hiermee aan de slag te gaan, dan wordt veranderen makkelijker. 
  7. Zoek maatjes die net als jij de communicatie en sfeer in het team open willen bespreken en die dit (samen) durven te uiten en hier ook aan willen bijdragen.
  8. Zet het onderwerp op de agenda en inventariseer hoe een ieder erin zit. Doe dit eens op een andere dan de standaard manier. Maak het laagdrempeliger om de eigen wensen en behoeften in te brengen.
  9. Haal er iemand bij om het proces van samen veranderen te faciliteren. Een teamleider, afdelingshoofd, een interne of externe (team)coach, een trainer. Wanneer je samen bewust een traject in gaat kan dat helpen om in korte tijd tot de kern te komen én een actieplan op te zetten om hier samen de goede dingen mee te doen. 
  10. Borg de resultaten, evalueer met regelmaat en blijf geïnteresseerd in vervolgstappen.

Genoeg handvatten en richtlijnen gekregen om met z’n allen een nog hechter team te vormen.
Ik heb er een ultiem teambuilding gevoel aan overgehouden!
Charlotte Wentges, Bouwkundig restauratie adviseur Bouwadvies Groot Holland

Meer artikelen in deze reeks

Wil je investeren in je eigen assertieve communicatie, dan is onze open tweedaagse training Effectief & Assertief Communiceren iets voor jou.
Of wil je eens in gesprek over teamontwikkeling?

Anderen bekeken ook deze artikelen