Referentie: Anders omgaan met feedback

Referentie: Anders omgaan met feedback

Miranda en ik lopen langs het water in het Twiske. Het was ons derde gesprek en ik had net verteld hoe ik een gesprek wilde beginnen met een collega. Terwijl ik tegen Miranda vertel hoe ik dit aan ga pakken, stopt ze en zegt: “Tobias, ik word bang van je”. Op dat moment viel bij mij het kwartje. Als voorbeeld herhaalde ze mijn woorden en ik werd bang van mezelf. Op die plek, wist ik dat ik een verandering had gemaakt en dat mijn coachingstraject zijn vruchten aan het afwerpen was.

Enige weken daarvoor had ik in een feedbackronde op kantoor van collega’s pijnlijke zaken gehoord. Het grootste kritiekpunt wat ik kreeg was dat ik niet open voor feedback stond en mensen het moeilijk vonden feedback aan mij te geven. Ik had inmiddels een grote muur rond mijzelf opgebouwd, reageerde erg kortaf naar collega’s en dacht dat ik alles alleen af kon handelen.

Mijn leidinggevende bood mij na al deze feedback aan een coachingstraject te gaan volgen bij Miranda. Ik overwoog na al deze kritiek ontslag te nemen, maar vond het idee om aan mezelf te werken waardevoller.
Immers, zou ik bij een nieuwe werkgever uiteindelijk niet tegen dezelfde zaken aan gaan lopen?

Omdat ik aan mezelf wilde werken heb ik de aanbieding aangenomen en daags na het gesprek had ik een intakegesprek met mijn leidinggevende en Miranda. Ze vroeg me of ik er bezwaar tegen had als we gingen wandelen, iets wat ik niet had.

Tweewekelijks gingen we richting het Twiske en liepen daar anderhalf uur. Na afloop maakte ik huiswerk, en oefende ander gedrag. Ik vroeg om feedback bij de collega’s, probeerde minder zwart-wit te reageren en te denken en kleurde mijn reacties blauw. (Een mooie oefening!).

Nu het traject is afgerond merk ik aan alle kanten een grote verandering. Ik voel me weer passen in het team. Feedback zie ik inmiddels niet meer als een persoonlijke aanval, maar als een tool om beter beslagen voor de dag te komen. Ik kan mensen alleen maar aanraden om een coachingstraject in te gaan. Je komt er zo veel beter uit. 

Tobias