Assertief communiceren: basisvoorwaarde voor een goede werksfeer
Het belang van assertief communiceren
Dit artikel gaat over het belang van assertief communiceren binnen je team.
Een goede sfeer binnen je team draagt in grote mate bij aan je werkplezier. Een basisvoorwaarde voor zo’n fijne sfeer is het veilig maken om het met elkaar echt te hebben over hoe het gaat.
Miscommunicatie is namelijk een bijproduct van aan de slag zijn. Hoe meer je werkt, hoe groter de druk is die je ervaart en met hoe meer mensen je afstemt, des te groter is de kans dat er dingen niet helemaal goed lopen of verkeerd begrepen worden.
Er gaat veel mis in de onderlinge communicatie. Je kunt dan ook maar beter goed zijn in het gemakkelijk bespreekbaar maken van ruis. Dat scheelt veel buikpijn en slapeloze nachten.
Actief luisteren
Een team zijn waarin je je in de basis veilig voelt, betekent dat je elkaar opzoekt wanneer er iets niet lekker voelt in de samenwerking. Dat vergt dat je het benoemt wanneer er dingen gebeuren die je niet fijn vindt. En dat je er op terugkomt wanneer de ander daar niet meteen zo op reageert als jij gehoopt had. Het vergt echt naar elkaar luisteren en het dus ook laten merken dat je luistert. Bijvoorbeeld door elkaar aan te kijken, uit te laten praten, te reageren en aan te geven dat je blij bent dat de ander meldt waar hij of zij mee zit. Door te checken of je goed begrepen hebt wat precies het punt is en door te vragen. Aan te geven wat de feedback met je doet. Kortom samen in gesprek te gaan, met het doel elkaar eerst beter te begrijpen alvorens tot conclusies of oplossingen te komen.
Mindful en met compassie reageren
Actief luisteren valt in praktijk vaak niet mee. Wie is nog nooit in de verdediging of in de aanval gesprongen?
Een werkelijk open gesprek voeren is dus een klusje. Het werkt alleen wanneer je je kwetsbaar durft op te stellen. Het wordt makkelijker wanneer je gewend bent te praten over je gevoel en te reflecteren op je eigen houding en gedrag. Wanneer je ter plekke opmerkt wat er in jou gebeurt en je de tijd neemt om op te merken wat je bij de ander ziet gebeuren. Het helpt wanneer je meer zicht hebt op je eigen valkuilen én wanneer je uit het oordelen blijft en mild kan kijken naar jezelf en de ander. Opmerkzaam, met vriendelijke aandacht, bewust en in het hier-en-nu: oftewel mindful en met compassie.
Kortom, assertief communiceren wil zeggen: open, eerlijk, transparant, direct, to the point, vanuit respect voor jezelf en de ander. En met positieve verwachtingen en intenties. Op een manier waarbij je het onderscheid maakt tussen wat van jou is en wat van de ander, zodat je niet direct in de verdediging of de aanval schiet. Waarbij je elkaar niet onmiddellijk gaat ‘redden’, maar handelt vanuit vertrouwen in het vermogen van jezelf en van de ander.
Tijdens de training Effectief & Assertief Communiceren heb ik geleerd hoe ik op een positieve manier voor mezelf kan opkomen en om feedback te zien als iets om van te leren.
Ramona, leerkracht ZMLK-onderwijs Herman Broerencollege
Assertief communiceren: een teamuitdaging
Dat valt nog niet mee om steeds toe te passen.
Als het één op één al zoveel vergt, dan is de dynamiek in een team natuurlijk nog wat ingewikkelder.
Alle reden om niet alleen zelf, maar vooral ook samen, beter te willen worden in het op een assertieve manier voeren van (team)gesprekken.
Zodat je het op een prettige en effectieve manier met elkaar kunt hebben over de inhoud (wat willen we bereiken) én over het proces (hoe gaan we met elkaar om).
Dan wordt je team een plek waar je gewaardeerd wordt voor wie je bent en voor wat je bijdraagt. Waar je duidelijk bent over je doelen en prioriteiten en over wat je nodig hebt om zelf en samen succesvol te zijn. Feedback opvragen, geven en goed ontvangen en (zelf)reflectie zijn dé tools om tot zo’n team uit te groeien. Veiligheid en waardering bieden het klimaat waarbinnen je dat ten volle kunt doen.
Meer artikelen in deze reeks
Wil je investeren in je eigen assertieve communicatie?
Dan is onze open tweedaagse training Effectief & Assertief Communiceren iets voor jou. We geven deze training ook in company.