Brandweeracademie wil ook mindfulness in opleiding

Brandweeracademie wil ook mindfulness in opleiding

We hebben in de Week van de Werkstress (13 t/m 16 november 2017) aandacht besteed aan een uiterst effectief gebleken methodiek: mindfulness. Mindfulness helpt je om op een andere manier om te gaan met stress en spanning. Het helpt je ook om in stressvolle situaties rustiger te blijven en betere beslissingen te nemen.

In dat kader vinden we het heel leuk, dit artikel te delen over het toepassen van mindfulness bij de brandweer en, eerder al, bij de Navy Seals.

Brandweeracademie wil in navolging van Navy Seals mindfulness in opleiding

De Brandweeracademie gaat kijken of het onderdeel mindfulness kan worden opgenomen in de opleiding. Eerste experimenten bij brandweerkorpsen bewijzen dat training in meditatie kan helpen in stresssituaties betere besluiten te nemen.

Dat laat een woordvoerder van de Brandweeracademie maandag weten naar aanleiding van een bericht in het AD. Ook de Nederlandse Defensie Academie heeft interesse in deze opvallende training.
Brandweer Nederland heeft de afgelopen twee jaar al veel onderzoek gedaan en actief geëxperimenteerd met het nut van trainingen mindfulness bij officieren. Nederland is hiermee een pionier in Europa.
Het idee komt voort uit ervaringen die de Navy Seals, een Amerikaans eliteteam van militairen, met meditatie hebben gehad. Navy Seals in opleiding krijgen zelfs wekenlang training in mindfulness zodat zij in moeilijke en onverwachte situaties stress beter het hoofd kunnen bieden.

Mens-factor
“We hebben uitgebreid onderzoek gedaan naar commandovoering in het veld en wat we daar aan zouden kunnen verbeteren”, stelt lector Ricardo Weewer van de Brandweeracademie. “De procedures en processen zijn goed. Maar we kunnen ons wel meer concentreren op de mens-factor bij grote incidenten.”

Een mens kan zich in een stress-situatie maar op een aantal zaken echt goed focussen. “Terwijl er zeker bij een grote brand veel meer prikkels spelen. Mindfulness kan helpen dat neurologische proces van besluitvorming te verbeteren.”

Ademhaling
Een aantal brandweerofficieren van de korpsen Amsterdam-Amstelland en Kennemerland heeft onlangs geëxperimenteerd met mindfulness en de resultaten waren zeer positief. Op basis van die resultaten is al aandacht aan ademhaling als middel om stress te reguleren opgenomen in de opleiding van de Brandweeracademie.
Een groot literatuuronderzoek van de Brandweeracademie, dat eind vorige jaar plaatsvond, heeft bevestigd dat recente internationale onderzoeken aantonen dat mindfulness absoluut waarde kan hebben tijdens commandovoering in moeilijke situaties.
De Brandweeracademie heeft op basis van deze resultaten contact gezocht met Defensie en de Nationale Politie. Deze haken graag aan bij een verdere ontwikkeling van plannen om mindfulness een centralere rol in de opleidingen te geven.

Way of life
De drie partijen praten hier nu over en zoeken naar financiering voor het verder concretiseren van de plannen. “We hebben geen tijd om acht weken extra cursus toe te voegen aan de opleiding”, stelt Weewer. “En je kan niet verwachten dat officieren hun hele ‘way of life’ omgooien. Daarom zoeken we nu naar een snelle, handzame manier om mindfulness in de opleidingen aan bod te laten komen.”
Negatieve reacties op het voorstel heeft de Brandweeracademie nauwelijks ontvangen. “We zijn heel secuur te werk gegaan, de eerste proeven waren ook puur op vrijwillige basis”, legt de docent uit. “We vreesden dat sommige officieren het te zweverig zouden vinden en er wat lacherig over zouden doen. Maar Nederlandse brandweerofficieren staan heel erg open voor nieuwe suggesties. En de berichten over de positieve eerste resultaten hebben zich snel verspreid, ook naar andere korpsen.”

(Bron: NU.nl – 20 maart 2017)