Referentie: De balans herstellen

Referentie: De balans herstellen

Nadat ik een cursus ‘coachen van vrijwilligers’ had gevolgd kwam ik tot de conclusie dat ik eerst zelf gecoacht moest worden voor ik iemand anders kon gaan coachen!
Als voorzitter van de stichting Koogerpark heb ik toen een aanvraag bij de Nieuwe Winst ingediend voor coaching door een professional.
De Nieuwe Winst koppelt maatschappelijk betrokken bedrijven die hun kennis, ervaring en menskracht vrijwillig willen inzetten aan maatschappelijke organisaties, zoals Stichting Koogerpark. Miranda bood een coachingstraject aan en zo hebben wij elkaar ontmoet.
 
Eén van de zaken waar wij het regelmatig over hebben gehad is het vinden van balans. In mijn hoedanigheid als voorzitter, moeder, echtgenote en werkneemster bij Filmtheater De Fabriek was mijn vraag: Hoe houd ik de zaken in evenwicht en hoe houd ik daarnaast ook nog eens wat tijd over voor mezelf, bij een gemiddelde werkweek van 60 uur?
 
Het belangrijkste dat ik geleerd heb is dat ik zelf invloed heb op die balans en hem kan herstellen. Bijvoorbeeld door te zorgen voor regelmatige ontspanning door dingen te doen die ik leuk vind, samen of alleen, maar ook door meditatie- en yogaoefeningen toe te passen. Ik maak keuzes die me ontlasten en die taken verlichten. Ik maak lijstjes zodat de nog te verrichten zaken inzichtelijk worden en ik er niet meer constant over loop te piekeren. Ik ruim op, zorg voor ruimte in mijn huis en in mijzelf. Het maakt dat ik veel meer geniet van mijn plannen, maar ook van de dingen die ik heb bereikt.
 
Mahatma Gandhi heeft ooit een uitspraak gedaan die ik als lijfspreuk probeer te hanteren: “Als je doet wat je leuk vindt en waar je achter staat, dan hoef je nooit meer te werken”.

Voor mij betekent het verrichten van vrijwilligerswerk ontspanning, ondanks dat je er lichamelijk en soms ook geestelijk moe van wordt. In mijn werk bij De Fabriek heb ik op het professionele vlak te maken met vrijwilligers. Die vrijwilligers (bij De Fabriek, maar ook bij stichting Koogerpark) kiezen er bewust voor om zich in te zetten voor een goede zaak. Door de wisselwerking van hun enthousiasme en inzet word ik opgeladen. Ook geven en nemen is op deze manier in een prettige balans!

Dankbaar aan Miranda voor haar wijze lessen en dat ik dit mag en kan doen.

Anneke