Referentie: Door verdieping naar snelle oplossing

Referentie: Door verdieping naar snelle oplossing

Tijdens de workshop Trots op je vak! voor het Vervangingsfonds heb ik kennisgemaakt met Het SuccesManagementSpel. Samen met een mededeelnemer gingen we 1-op-1 met elkaar in gesprek, als coach en coachee.

In de kern
In mijn werk als afdelingsleider op een basisschool, merk ik wel eens dat het soms lastig is om tijdens coachgesprekken met collega’s goed door te vragen. Dat je je soms afvraagt, hoe kom ik nu verder?
Wat ik zo leuk vind aan Het SuccesManagementSpel is dat de coachvragen op de kaartjes concreet, to-the-point en zonder oordeel zijn. Hiermee kom je snel tot de kern van een vraag of probleem.
En, wat me verraste, is dat ze op werkelijk ieder item dat je wilt bespreken toepasbaar zijn.

Werkvorm
De werkvorm van het spel, het spelen in rondes waarin je steeds verder verdiept, en de duidelijke subcategorieën, bijvoorbeeld ‘Communiceren: Feedback geven en ontvangen’, maakt dat je steeds gerichter een onderliggende laag kunt bevragen.
Het POP-formulier, dat bij het spel zit, helpt degene die gecoacht wordt zijn of haar gedachten of plannen concreet te maken. 

Praktisch toepasbaar
Ik vond het erg leuk dat we het spel direct na de workshop mee mochten nemen.
Zo kon ik het op school direct aan mijn leidinggevende laten zien en mijn enthousiasme overbrengen.

Ik zou het spel graag bij ons op school willen inzetten, bijvoorbeeld bij POP-gesprekken en ik denk dat het ook bij bijvoorbeeld conflictsituaties kan helpen om goed door te vragen naar wat er concreet speelt, om zo samen snel tot een goede oplossing te komen.

Ik ben van plan me in alle spelmogelijkheden te verdiepen, want dat zijn er nog meer dan de 1-op-1 versie die wij tijdens de workshop speelden, en ik wil me de vragen meer eigen maken, om deze in mijn werk goed in te zetten.

Anita Bax, afdelingsleider BS de Dorenhagen