Goed voor jezelf zorgen: slapen – slaapritueel

Goed voor jezelf zorgen: slapen – slaapritueel

slaapritueel slapen koptelefoon
Home » Burn-outpreventie & Stressreductie » Goed voor jezelf zorgen: slapen – slaapritueel

Van waken naar slapen

Een slaapritueel is een combinatie van dingen die je doet om op een positieve en ontspannen manier optimaal de overgang te maken van de dag naar de nacht. Van waken naar slapen. 
In dit artikel 7 tips om zo ontspannen mogelijk aan de nacht te beginnen.

Doezeltijd
Het is heel normaal om tijd nodig te hebben om in slaap te vallen. Je last als het ware doezeltijd in. Tijd waarin je tussen waken en slapen beweegt. Je kunt jezelf leren juist ook deze tijd te waarderen. Weet dat niet alleen de tijd waarin je in diepe slaap bent ‘telt’. Je lichaam heeft rust nodig, maar je kunt ook in diepe rust zijn terwijl je niet slaapt. Je kunt zelfs je lichaam bijna helemaal in ‘slaap brengen’, terwijl je juist mentaal zeer alert bent (zoek maar eens naar mooie Yoga Nidra meditaties). 
Verder is het goed te weten dat uit slaaponderzoek blijkt dat we de tijd die we feitelijk slapen vrijwel altijd onderschatten. 

Dit artikel is eerder verschenen in onze nieuwsbrief ‘Goed voor jezelf zorgen: #2 Meer energie, minder stress? Beter slapen!’ (nr. 46).

Ook elk kwartaal gratis tips en artikelen voor meer balans en ontspanning ontvangen?

Maak je eigen slaapritueel

Het hebben van een vast slaapritueel kan ook helpen om rustig in slaap te vallen. Hieronder 7 tips om zo ontspannen mogelijk aan de nacht te beginnen. Kies die dingen die bij jou passen. Heb je aanvullende ideeën? We houden ons aanbevolen voor mooie tips en suggesties 🙂
Een slaapritueel kost ook een bepaalde hoeveelheid tijd.
Heb je je keuzes gemaakt, dan weet je op welk tijdstip je idealiter je dag gaat afronden.

Ik ben me anders gaan opstellen. In lijn met hoe ik wil zijn en niet meer zo bang dat ik altijd de oplossing moet hebben.
Paul, manager

7 Tips om zo ontspannen mogelijk aan de nacht te beginnen

1. Schemeren
Een uurtje ‘schemeren’. Tijd nemen om te ontspannen, bij kaarslicht of een open haard. Een beetje voor je uit staren, de dag voorbij laten komen of wat reflecteren op wat er vandaag bijzonder, mooi, ingewikkeld of emotioneel was. Dingen een plek geven, wellicht samen in gesprek. Een ommetje maken door de buurt, al dan niet met hond. Een spelletje doen, muziek luisteren, lichte yoga of ontspanningsoefeningen doen, of gewoon een beetje rommelen in huis.
Reflecteer je voor het slapen gaan op de dag, dan hoef je daar niet ’s nachts voor wakker te worden.

2. Liefde voor je maag 
Een beker warme melk of kruidenthee. De warmte van de drank zorgt voor een ontspannen, slaperig gevoel.

3. Heerlijk, ik mag lekker slapen!
Rond een vast moment naar bed gaan. Herken dit moment als een cadeautje. Iets dat je jezelf gunt.
Je lichaam gaat (de start van) je ritueel herkennen. Herhaal je je slaapritueel dagelijks, dan zal je merken dat je na verloop van tijd al ontspant bij het dimmen van het licht 😉

4. Helend water 
Een douche of bad nemen. Warm, maar niet te warm. Voor extra ontspanning kun je in je bad magnesium, of Epsom zout doen. Dit helpt onder andere om je spieren te ontspannen. Natuurlijk kun je ook een lekkere olie toevoegen voor je huid en voor de geur. Bewust je zintuigen gebruiken helpt je te landen in het hier-en-nu. Bepaalde geuren kunnen je ook direct helpen te ontspannen omdat je ze associeert met ontspanning. Misschien doet lavendel je teruggaan naar een heerlijke vakantie in de Provence. Of brengt de geur van kaneel je naar de keuken met appeltaart van je oma.

5. Dankbaarheid
Stilstaan bij waar je deze dag dankbaar voor bent. Bouwen aan een bewuste praktijk van dankbaarheid is het creëren van meer geluk in je leven. Je kunt simpelweg in jezelf opnoemen waar je op deze dag dankbaar voor bent. Je kunt het ook opschrijven. In een dankbaarheidsboekje, of op een stukje papier dat je in een mooie glazen pot stopt. Het kan ook een samen ritueel zijn. Iets dat je met je partner of kinderen doet. Waarbij je eens per kwartaal, of per jaar, samen terugleest wat er allemaal aan mooie en fijne momenten en ervaringen is gepasseerd.

Je bewuster zijn van waar je dankbaar voor bent geeft ook een positiever perspectief en meer rust. Wat er ook gebeurt, er zijn altijd dingen die je heel fijn vond. Of het nu het zingen van een merel is, een uurtje zon in de tuin of de geur van vers gemaaid gras. Bovendien geeft dit meer helderheid en focus in je volgende dagen. Als je weet waar je dankbaar van wordt, ga je daar veel gemakkelijker meer ruimte voor maken in je leven.

6. Uit je hoofd, op papier 
Eventuele resterende ideeën of plannen kort opschrijven, zodat je ze kunt loslaten. 
Leg ook een klein notitieblokje naast je bed. Word je wakker met briljante ideeën, of ben je ‘s nachts wakker doordat je een to do lijst maakt in je hoofd: laat los door je ideeën even aan het papier toe te vertrouwen. 

7. Ontspannende activiteit
Je kunt je dag afsluiten met een ontspannende activiteit waarbij je je gedachten actief op iets richt. Bijvoorbeeld: een meditatie, muziek die je luistert, een verhaal dat je leest, foto’s of tekeningen die je bekijkt. Een fijne massage is natuurlijk ook een heerlijke manier om lichaam en geest te ontspannen! 

Meer artikelen in deze reeks

Ervaar je te veel spanning of (werk)stress? En heb je moeite met slapen?
We helpen je graag bij het (terug) vinden van de voor jou prettige balans tussen inspanning en ontspanning. Tussen werk en privé. Tussen voor jezelf opkomen, grenzen stellen en ‘nee’ zeggen én juist prettig en duidelijk communiceren. En we helpen je uit te zoeken wat er voor jou nodig is om weer heerlijk te kunnen slapen. Zodat je weer met energie en plezier kunt werken. 

Anderen bekeken ook deze artikelen