Goed voor jezelf zorgen: slapen – slapen en voeding

Goed voor jezelf zorgen: slapen – slapen en voeding

slapen en voeding hebben invloed op elkaar
Home » Burn-outpreventie & Stressreductie » Goed voor jezelf zorgen: slapen – slapen en voeding

Beter slapen? Weet wat de effecten zijn van wat je eet (en wanneer)!

Dat te veel stress, blauw licht en koude voeten je ’s nachts wakker kunnen houden, hebben we al eerder beschreven. Maar wist je dat ook een teveel of tekort aan onderstaande 7 voedingsstoffen je nachtrust kunnen verstoren?
In dit artikel gaan we in op de invloed die slapen en voeding op elkaar hebben.

Dit artikel is eerder verschenen in onze nieuwsbrief ‘Goed voor jezelf zorgen: #2 Meer energie, minder stress? Beter slapen!’ (nr.46).

Ook elk kwartaal gratis tips en artikelen voor meer balans en ontspanning ontvangen?

Don’ts: Beter niet doen 

1. Alcohol 
Van alcohol val je misschien sneller in slaap, maar het vermindert ook de kwaliteit van je slaap. Als je toch graag alcohol wilt drinken, neem dan een glaasje vroeger op de avond, bijvoorbeeld bij het eten.

2. Suiker
Voedsel met snelle koolhydraten/suikers, zoals koek, chips en frisdrank, verstoort de nachtrust. Kies voor een betere nachtrust liever voor een maaltijd met meer complexe koolhydraten, eiwitten en gezonde vetten.

3. Cafeïne
Cafeïne heeft een tijdelijk effect op je: 

  • hersenen (alerter door meer adrenaline)
  • bloeddruk (hoger) 
  • hartslag (trager, als compensatie voor de hogere bloeddruk)
  • nieren en darmen (actiever) 

Niet alleen koffie bevat veel cafeïne. Het zit ook in verschillende soorten frisdrank, thee, energiedrankjes en chocolade. 
Het duurt relatief lang, een paar uur, voor cafeïne uit je bloed is verdwenen.
Voor je nachtrust is het dus beter om ‘s avonds geen cafeïne houdende voedingsmiddelen meer te consumeren.

4. Peper
In pikant voedsel zitten stoffen die je stofwisseling en je temperatuur kunnen opjagen. Daardoor val je minder snel in slaap en word je vaker ’s nachts wakker. Ook heb je meer kans op brandend maagzuur, wat ook niet echt slaap bevorderend is. Wil je lekker slapen, eet dan minder vaak pittige schotels of eet ze eerder op de avond.

De coaching door Miranda heeft me enorm geholpen om zaken anders te gaan zien.
Wat ik heb geleerd pas ik nu op een natuurlijke manier toe. Dat komt, omdat ik het ook echt zo voel.
Coachee

Do’s: Wel doen

5. Water
Drink overdag 1,5 à 2 liter water en houd het ’s avonds bij 1 of 2 glazen. 
Zo voorkom je dat je ’s nachts naar het toilet moet, maar ook dat je uitdrogingsverschijnselen als droge luchtwegen en kramp in je benen krijgt. In geen enkel geval bevorderlijk voor je nachtrust.

6. Vitamine D 
Met voldoende vitamine D in je lichaam slaap je sneller, langer en beter. Eet daarom voldoende zuivelproducten, eieren en vette vis en probeer dagelijks 30 minuten daglicht op je onbedekte hoofd en handen te krijgen. Veel mensen in Nederland kampen met een vitamine D tekort. Zit je laag qua vitamine D, dan kun je in overleg met je huisarts, een supplement innemen.

7. Magnesium
Voldoende magnesium zorgt voor stevige botten, gezonde tanden en een goede stofwisseling. Maar magnesium heeft ook een positieve invloed op je nachtrust. Het bevordert de ontspanning van lichaam en hersenen en reguleert de aanmaak van het slaaphormoon melatonine. Magnesium zit onder andere in peulvruchten, groene bladgroenten en zalm. Ook magnesium, kun je zo nodig, in overleg met je huisarts, aanvullend als supplement innemen.  

(Bron: NRCQ 19-10-2015 / AD.nl 28-9-2018)

Meer artikelen in deze reeks

Ervaar je te veel spanning of (werk)stress? En heb je moeite met slapen?
We helpen je graag bij het (terug) vinden van de voor jou prettige balans tussen inspanning en ontspanning. Tussen werk en privé. Tussen voor jezelf opkomen, grenzen stellen en ‘nee’ zeggen én juist prettig en duidelijk communiceren. En we helpen je uit te zoeken wat er voor jou nodig is om weer heerlijk te kunnen slapen. Zodat je weer met energie en plezier kunt werken. 

Anderen bekeken ook deze artikelen