Goed voor jezelf zorgen: vertragen – hoe snel ga jij?
De eerste stap naar een rustiger leven: zelfreflectie
In dit artikel hebben we, in het kader van goed voor jezelf zorgen, aandacht voor vertragen.
Hoe snel ga jij? Wat vertelt je vakantie je over je eigen tempo?
Wil je iets veranderen? Dan eerst zelfreflectie!
Eén van de dingen waar we als mens flink last van kunnen hebben is ‘een vol ‘hoofd’. Een hoofd dat altijd ‘aan’ staat. Het gevoel dat je altijd aan het rennen en vliegen bent en dat je geen tijd hebt om te ontspannen. Dat je niet aan jezelf toekomt. Of dat je jezelf hoort zeggen: “ik ben gewoon niet geschikt om stil te zitten en niets te doen”.
Misschien heb je net vakantie gehad en ervaren wat er gebeurt wanneer je vertraagt. Wanneer je veel meer zelf kunt bepalen hoe je je dagen inricht. Ben je ‘tot rust gekomen’? Of heb je vooral gemerkt hoeveel onrust er in je hoofd en lijf aanwezig is. Of allebei?
Herman van Veen zong: “We moeten rennen, vliegen en weer doorgaan”. Veel moeten, het steeds ervaren van (werk)druk en een grote snelheid van leven, kunnen leiden tot (flinke):
- Onrust: heb ik alles wel (op tijd) op orde?
- Onzekerheid: kan ik het allemaal wel aan en doe ik het goed genoeg?
- Ontevredenheid: Wanneer is er nou eens tijd om te genieten?
Als je iets wilt veranderen dan vraagt dat altijd eerst bewustwording. Wil je nog wat meer ontspannen leven, dan eerst zelfreflectie. Waar sta je nu? Waar zou voor jou winst te behalen zijn? Zijn er gebieden in je leven waar je wel héél hard rent?
Dit artikel is eerder verschenen in onze nieuwsbrief ‘Goed voor jezelf zorgen: #3 Vertragen – hoe snel ga jij?’ (nr. 47).
Ook elk kwartaal gratis tips en artikelen voor meer balans en ontspanning ontvangen?
Vertragen in de vakantie: meer zicht op hoe snel je leeft
Misschien heb je net vakantie gehad en in een ander, rustiger ritme geleefd. Of herinner je je een vakantieperiode waarin je leven veel kalmer verliep. Een vakantie is een uitgelezen periode om veel minder te ‘hoeven’.
Je kunt je tempo omlaag brengen, tenzij je natuurlijk je vakantie van ’s morgens tot ’s avonds volplant met activiteiten, verbouwen, verhuizen, drukke reizen, in drie weken een boek schrijven of alle pretparken in de Benelux afgaan met je kinderen 🙂
In je vakantie hoef je niet per se op een bepaalde tijd op te staan. Je hebt meer tijd om uitgebreid te ontbijten en wat te lezen of te praten. Als je dag open ligt, dan heb je alle ruimte om zelf te bepalen wat je het liefste wil doen. Die autonomie is één van de dingen die mensen vaak het meest waarderen aan hun vakantie. De vrijheid om je tijd precies zo in te richten als je zelf wil.
Ook wanneer je de zorg hebt voor anderen (kinderen, een zieke ouder) kun je waarschijnlijk gemakkelijker tijd vrij maken voor jezelf in je vakantie, dan wanneer je ook nog werkt.
Het kan zijn dat je merkt dat je in de eerste dagen van je vakantie nog in het snelle dagelijkse ritme zit. Je wordt wakker op het moment dat normaal de wekker gaat. Je voelt je misschien nog gehaast, of je denkt nog na over de zaken die je in je werk hebt laten liggen toen je op vakantie ging. Misschien ervaar je bewuster de druk die je daarbij kunt voelen, of zie je scherper hoe je je zorgen kunt maken over wat je aantreft wanneer je weer terugkomt.
Wanneer je ruimte creëert begint een zekere mate van vertragen vaak vanzelf. Hoe drukker je normaal gesproken bent, des te meer je kunt ervaren hoe lastig je dat vertragen vindt.
In de vertraging ontstaat immers ruimte om te voelen hoe het met je gaat. Ruimte om op te merken welke gedachten, gevoelens en fysieke gewaarwordingen er zijn.
Als je het heel druk hebt gehad, merk je in die eerste dagen wellicht vooral op hoeveel onrust, onzekerheid en ontevredenheid er is. Dat kan maken dat je vertragen helemaal niet leuk vindt. Het kan zelfs een reden zijn om steeds minder vaak stil te staan.
Mijn doel was mezelf beter te leren kennen.
Door zelfreflectie kreeg ik inzichten in mijn eigen gedrag en heb ik geleerd mijn gevoelens meer te uiten en deze beter onder woorden te brengen.
André Molenaar, werkvoorbereider/planner GVB Rail Services
Altijd rennen is een ‘goede’ manier om minder te hoeven voelen
Het nadeel is dat alles wat je niet wilt en wat je niet aankijkt en aangaat er dubbel is.
Vertragen vergt dus ook een zekere moed. Je hebt het lef nodig om eventuele onrust-monsters aan te kijken. Om stil te staan in het oog van eventuele orkanen van onzekerheid en wat te dobberen in je eigen meertje van ontevredenheid.
Vertragen staat dan gelijk aan voelen. De drie O’s waar het eerder over ging, Onrust, Onzekerheid en Ontevredenheid, zijn meestal niet het fijnst om te voelen. Het kan zijn dat je er liever bij weg blijft. Het kan ook zijn dat je vindt dat je in je vakantie gewoon blij hoort te zijn. Dat het een periode moet zijn van genieten en dat er iets mis is met je wanneer jij niet in staat blijkt steeds te genieten (terwijl de zon notabene mooi schijnt, je geliefde vrolijk aan de ontbijttafel zit en de kinderen happy over de camping hollen).
Dan wordt dit vastgestelde onvermogen in zichzelf een reden voor die drie O’s. Als je dan ook nog niet wil dat het opvalt dat jij (ondankbaar mens) niet maximaal gelukkig zit te zijn, dan komt daar vrij gemakkelijk nog Eenzaamheid bij.
Zin om meer zicht te krijgen op je eigen tempo en wat jou doet versnellen of vertragen? Zie hier 5 sets met reflectievragen!
Meer artikelen in deze reeks
Ervaar je te veel spanning of (werk)stress?
We helpen je graag bij het (terug) vinden van de voor jou prettige balans tussen inspanning en ontspanning. Tussen werk en privé. Tussen voor jezelf opkomen, grenzen stellen en ‘nee’ zeggen én juist prettig en duidelijk communiceren. En we helpen je uit te zoeken wat er voor jou nodig is om te kunnen vertragen. Zodat je weer met energie en plezier kunt werken.