Het IJsbergmodel in de communicatie met anderen

Het IJsbergmodel in de communicatie met anderen

Communicatie met anderen
Home » Persoonlijk Leiderschap » Het IJsbergmodel in de communicatie met anderen

Ruis in de communicatie met anderen voorkomen

Wil je ruis in de communicatie met anderen voorkomen?
Het IJsbergmodel helpt enorm om je bewust te worden hoe je effectiever kunt communiceren. Anderen zien immers niet wat er bij jou onder de waterlijn gebeurt. Zij moeten het doen met het gedrag dat zichtbaar is.
Wanneer je geen uitleg geeft, bijvoorbeeld over het waarom van je gedrag (je motieven en intenties), dan is het aan de ander om je gedrag te interpreteren. Wanneer die ander ernaast zit met zijn of haar interpretatie dan heb je ruis.

Wat gebeurt er onder de waterlijn?

Wil je dit soort ruis voorkomen dan helpt het wanneer je veel meer aan anderen gaat uitleggen wat er bij jou onder de waterlijn gebeurt. Je kunt bijvoorbeeld vertellen over je intenties en eerdere ervaringen en je kunt je mening en onderliggende emoties toelichten. Dit helpt de ander te begrijpen waarom je doet wat je doet en zegt wat je zegt. Het is dit soort begrip dat maakt dat je elkaar veel eerder vindt in discussies, dat je prettiger gaat samenwerken en elkaar meer kunt gunnen.

Extreem voorbeeld
Stel dat je je auto start, gas geeft en door de pui van de buren rijdt en met je auto in hun woonkamer uitkomt. Wanneer dit het gevolg is van een lopende ruzie tussen jou en de buren en het je intentie was om ze een flinke hak te zetten, dan wacht je waarschijnlijk een forse straf. Wanneer je net de woonkamer in bent gereden als gevolg van een kapotte remleiding en je bent je te pletter geschrokken dan ontstaat er waarschijnlijk een heel andere situatie.

Wil je je verdiepen in (zelf)reflectie, eventuele blinde vlekken leren zien en
de kloof tussen weten en doen overbruggen?
Start een coachtraject met ons!

Wil je meer informatie of direct een afspraak maken, neem dan contact met ons op. We staan je graag te woord.