Meer focus aanbrengen in je zelfreflectie
Hoe versterk je je reflectievermogen?
Door regelmatig in situaties te reflecteren op jezelf leer je jezelf beter kennen. In het artikel Vergroot je zelfinzicht zijn we ingegaan op het stellen van de goede vragen aan jezelf. In dit artikel helpen we je meer focus aan te brengen in je zelfreflectie.|
Zelfreflectie vergt dat je ook verder komt met je eigen antwoorden. We geven hiertoe drie handvatten, aandachtspunten waarop je kunt letten en die je kunt trainen in je zelfonderzoek, zodat je komt tot nieuwe inzichten.
1. Interpreteren wat je waarneemt
Welke gedachten, gevoelens, gedrag en gewaarwordingen kun je waarnemen?
Stel jezelf de vraag waar je gedrag boven de waterlijn vandaan komt. Welke factoren onder de waterlijn beïnvloeden dat gedrag?
Soms heb je al snel een ‘verhaal’ klaar waarmee je je gedrag verklaart. Bijvoorbeeld: je wordt boos op een collega en je ‘verhaal’ kan zijn ‘’logisch, want die collega doet ook altijd onaardig tegen mij’’.
Kijk of je je verhaal even kunt parkeren, loslaten. Ligt er nog iets onder? Spelen er onder de waterlijn dingen mee waar je nog niet echt aandacht aan hebt besteed? Misschien ben je een aantal keren je afspraken met die ander niet tijdig nagekomen? Of doet de ander je denken aan iemand die je heeft gekwetst in het verleden, als gevolg waarvan je geen vertrouwen hebt in deze persoon. Iets wat hij of zij wellicht aanvoelt.
Het zijn maar willekeurige voorbeelden. We vertellen onszelf de hele dag door ‘verhalen’, die wanneer je ze dieper onderzoekt, toch iets anders liggen. Een andere interpretatie kan je ruimte geven om je gedrag te kunnen veranderen.
Onder de waterlijn kijken kan spannend voelen. Reflectie gaat dus over het aankijken van de realiteit, zonder het
op de automatische piloot herhalen van gedachten en verhalen die vaak voortkomen uit onderliggende emoties.
We vinden het vaak spannend om die realiteit en daarmee onze angsten en zorgen, onderliggende boosheid, teleurstelling en verdriet, aan te gaan, te voelen. Zeker wanneer we dat voelen al langere tijd hebben weggestopt. Wanneer we niet goed weten hoe pijnlijk datgene is dat mogelijk onder de oppervlakte ligt.
Maar alles wat er niet mag zijn aan gevoel is er dubbel. Reflectie, op ons eigen handelen en op onze diepere motieven voor wat we doen én wat we niet doen, brengt weggestopte emoties aan het licht. Dat kan weerstand oproepen en zeer doen. Maar wanneer je het aangaat, verbreedt én verscherpt het je blik.
2. Relaties leggen tussen je waarnemingen en patronen herkennen
Het kan je bijvoorbeeld opvallen dat je in een groep altijd stil valt, wanneer één van de deelnemers zeer dominant is. Of dat je een kort lontje hebt, wanneer je moe bent of te weinig hebt gegeten. Of dat je geneigd bent om te drammen en je punt te maken, wanneer je je onveilig voelt.
Meer inzicht in je eigen patronen helpt je om je triggers eerder op te merken en er bewuster, anders, op te reageren.
3. Tegenstrijdigheden herkennen
Het opmerken van tegenstrijdigheden kan je helpen stil te staan bij de vraag wat echt is. Tegenstrijdigheden, zoals tussen:
- conflicterende gedachten en overtuigingen
- wat je zegt en wat je doet
- wat je wilt en wat je van jezelf moet
Wanneer je tegenstrijdigheden opmerkt, vraag je af wat je echt wilt. Wat bepaalt werkelijk je gedrag? Waar sta je voor in praktijk?
Allemaal aanknopingspunten om jezelf beter te leren kennen.
Let op: hoe strenger je bent voor jezelf in je analyses en conclusies, des te spannender en onprettiger het wordt om jezelf kwetsbaar op te stellen. Het helpt om niet alleen scherp en eerlijk naar je zelf te kijken, maar om dit ook met zoveel mogelijk vriendelijkheid te doen. Zie hiervoor ook het artikel Reflecteren kun je leren.
Dit artikel is eerder verschenen in onze nieuwsbrief ‘Reflecteren kun je leren #2- het IJsbergmodel van McClelland’ (nr. 52)
Ook elk kwartaal gratis tips en artikelen ontvangen om je persoonlijk leiderschap te versterken?
Ga van moeten naar willen
Hoe vaak gebruik jij het woord ‘moeten’? Vaak praten we in termen van ‘ik moet’. Dat klinkt als “de wereld eist dit van mij”. Het legt (meestal onbewust) druk op jezelf. Je neemt er een stukje van je eigen autonomie en zelf gekozen verantwoordelijkheid mee weg. “Ik moet werken, ik moet op de kinderen passen, ik moet fitnessen, etc.”
Allemaal voorbeelden waarin je je af kan vragen of je het ‘moeten’ nodig hebt. Misschien wil je werken omdat je graag zelfstandig wil zijn. Misschien wil je op je kinderen passen omdat je van ze houdt en wil je fitnessen omdat je van jezelf houdt en goed voor je lijf wil zorgen. Het lijkt wellicht een onbelangrijke woordenkwestie. “Wat maakt het uit, jij weet wat je bedoelt”.
Maar misschien is het een leuk experiment om eens te voelen wat het met je doet wanneer je jezelf de gelegenheid geeft om je (onbewuste) ‘moeten’ om te zetten in ‘willen’.
Hoe je het IJsbergmodel ook kunt inzetten in je communicatie met anderen lees je in ons artikel Het IJsbergmodel in de communicatie met anderen.
Meer artikelen in deze reeks
Wil je je verdiepen in (zelf)reflectie, eventuele blinde vlekken leren zien en de kloof tussen weten en doen overbruggen?
Start een coachtraject met ons!
Wil je meer informatie of direct een afspraak maken, neem dan contact met ons op. We staan je graag te woord.