Meer invloed uitoefenen in je werk

Meer invloed uitoefenen in je werk

Invloed uitoefenen
Home » Persoonlijk Leiderschap » Meer invloed uitoefenen in je werk

Persoonlijk Leiderschap: pak de 3 basisvoorwaarden voor succes aan

Dit artikel gaat over het beïnvloeden van 3 basis voorwaarden om lekker en effectief te kunnen werken. Wat werkt en wat zijn de consequenties als je geen invloed uitoefent?
Met praktische tips om direct meer invloed uit te oefenen in je werk.

We focussen daarbij op die voorwaarden waar je zelf direct invloed op kunt hebben. Voorwaarden die je niet 100% onder controle hebt, maar waarbij jij de eerst aangewezen persoon bent om aan de knoppen te draaien.
Dit in tegenstelling tot voorwaarden voor succes die op teamniveau of organisatieniveau liggen. Daarop heb je vaak (zeer) beperkt en indirect (via anderen) invloed. 

In onderstaande afbeelding gaat het om de drie eerste voorwaarden voor prettig en succesvol werken.
Oefen je daar nu bewust invloed op uit? Sta je af en toe stil bij wat je nodig hebt om goed te kunnen werken en maak je tijd om de basis op orde te krijgen en te houden? 

Dit artikel is eerder verschenen in onze nieuwsbrief ‘Persoonlijk Leiderschap – Meer invloed uitoefenen in je werk’ (nr. 36).

Ook elk kwartaal gratis tips en artikelen ontvangen om je persoonlijk leiderschap te versterken?

1. Kennis, competenties, ervaring en deskundigheid

Stel: Je merkt dat je in je werk op sommige punten qua kennis of deskundigheid tekort schiet.

Geen invloed uitoefenen:
Doe je er onvoldoende of niets aan, stel je zaken uit, blijf je aanmodderen omdat je je wellicht schaamt of omdat je geen tijd hebt of vrij wil maken om er iets aan te doen? Merk je dat dit frustratie of onzekerheid oproept?
Je werk gaat er mogelijk onder lijden, je wordt er misschien op enig moment op aangesproken en je verkleint je kansen om te groeien.

Invloed uitoefenen: blijf je ontwikkelen!
Bedenk wat je precies hebt te leren (vraag zo nodig om gerichte input, feedback) en pak dat op.
Volg een cursus, training of opleiding, lees een boek, bekijk relevante YouTubes, vraag de juiste mensen om hulp, ga sparren met anderen, loop een stage, laat iemand met je meelopen, bezoek een congres, houd interviews of geef een prachtige presentatie.
Er zijn talloze manieren om je kennis en deskundigheid op te vijzelen. 

Constateer je dat er iets beter kan?

2 Ontwikkeltips

  1. Benoem wat je beter wil doen of kunnen én doe meteen zelf een concreet voorstel hoe je tot de gewenste ontwikkeling wil gaan komen (proactief).
  2. Breng het positief en resultaatgericht: ‘…zo kan ik me verder ontwikkelen en dat gaat het team/de organisatie dit en dat opleveren’.

Stel: Je merkt dat je werk echt vergt dat je je in een bepaalde richting ontwikkelt en dat die ontwikkeling helemaal niet bij je past.
Stel jezelf dan de vraag of je dit werk wil en kan blijven doen. Weglopen voor een eerlijk antwoord levert (op termijn) spanning op.

Heb je wel de juiste kennis en competenties, maar krijg je ze niet over het voetlicht?
Ook profileren kun je leren!

Wat er veranderd is? Ik blijf dicht bij mezelf. Ik zeg ‘ja’ als ik iets wil en ‘nee’ als ik het niet wil. En als ik ‘ja’ zeg, dan ga ik er voor en zet me voor 100% in. Alles geven betekent niet meer dat ik ‘stuk ga’. Op deze manier werken geeft me juist heel veel.
D.G.,  technisch specialist

2. Prioriteiten en planning

Stel: Je merkt dat je door de bomen het bos niet meer ziet. 

Geen invloed uitoefenen: 
Mis je wellicht richting in je werk en merk je dat de energie die je in je werk stopt niet oplevert wat je er van verwacht? Je krijgt je werk misschien niet meer op tijd af en je komt afspraken niet na. Je voelt steeds meer druk, gaat steeds harder werken of je gaat juist duiken. Dat kan leiden tot stressklachten én klachten van collega’s of klanten.

Invloed uitoefenen: regie! 

  1. Ga na wat precies de oorzaak is van het gebrek aan overzicht.
  2. Stel heldere doelen en bepaal zo je prioriteiten.
  3. Check regelmatig of je je tijd besteedt aan die taken die bijdragen aan je bewust gekozen doelen (in plaats van aan van alles en nog wat dat voorbij komt). 
  4. Zeg bewust ‘ja’ en durf ook bewust ‘nee’ te zeggen.
  5. Gebruik je agenda optimaal, zorg voor een goede actielijst en ga na hoe je je timemanagement kunt verbeteren.  

Investeren in slim werken maakt dat je minder hard hoeft te werken om betere resultaten te boeken.

Door te zorgen voor een goede planning, scherpe prioriteiten, niet alleen je afspraken maar ook je taken, voor- en nawerk en reistijd in je agenda te zetten krijg je meer regie over je eigen werk. Dat geeft rust.
Als je daardoor klussen goed doet en tijdig af hebt, zorgt dat ook voor meer relatievertrouwen en dat komt de samenwerking met collega’s ten goede.

3 Timemanagement tips 

  1. Maak een overzicht van je taken en bepaal per taak urgentie en belang (zie de Eisenhowermethode in onze nieuwsbrief nr. 31). Weet hoeveel tijd je taken kosten en plan ze zorgvuldig en realistisch in. Evalueer een periode hoeveel tijd zaken in het echt kosten, zo leer je steeds beter te plannen.
  2. Bundel taken, bijvoorbeeld telefoontjes plegen of mail beantwoorden. 
  3. Manage verwachtingen. Check bij klanten en collega’s wat zij precies willen ontvangen en wanneer iets echt af moet zijn. Geef duidelijk aan wanneer je iets op kunt leveren: check je agenda voor je een toezegging doet.

3. Goed voor jezelf zorgen, fysiek en mentaal

Stel: Je merkt dat je de laatste tijd tot over je oren in het werk zit, dat je niet aan lunchen toekomt, dat je veel stress ervaart, dat je veel piekert en wellicht ’s nachts niet goed kan slapen.  

Geen invloed uitoefenen:
Vind je het lastig om de confrontatie met jezelf echt aan te gaan, neem je de tijd niet om stil te staan en jezelf af te vragen hoe het nu echt met je gaat? Merk je dat je geen tijd maakt (“die heb ik gewoon niet!”) om te sporten of te mediteren, een boek te lezen of helemaal niets te doen, dat je eigenlijk veel te laat naar bed gaat, veel tijd besteedt aan piekeren en weinig aan leuke dingen ondernemen? 

Neem je dat dan serieus of bagatelliseer je het?

Invloed uitoefenen: jij bent het instrument! 
Uit de spiraal stappen betekent letterlijk eerst rust en afstand nemen. 

  1. Gun jezelf een eerlijke analyse en voel hoe het echt met je gaat. Wat gaat goed en wat kan beter?
  2. Kijk niet naar één gebied (fysiek of mentaal) maar pak goed zorgen voor jezelf breed aan. Jij bent het instrument. Als je goed om wil gaan met wat zich voordoet in je leven, als je wilt genieten en de pittige dingen het hoofd wil bieden, dan zorg je enorm goed voor jezelf. Dat begint basaal bij heel goed zorgen voor je lichaam.
  3. Top prestaties leveren zonder gezonde voeding, voldoende rust en beweging en goede zorg bij ziekte en kwaaltjes, is net als de Elfstedentocht willen rijden op botte schaatsen. Slijpen kost tijd en energie. Niet slijpen kost meer tijd en energie.

Zorg ook voor je hoofd, hart en ziel. Dat betekent tijd nemen voor de mensen en activiteiten die echt belangrijk voor je zijn. Tijd om echt te ontspannen of je juist bewust lekker in te spannen. Om plezier te hebben, bezig te zijn met een hobby, er op uit te trekken en nieuwe ervaringen op te doen of om te bouwen aan en te genieten van de relaties met voor jou belangrijke anderen. Tijd om te voelen wat is, en daarmee te kunnen zijn. Of dat nu leuk of minder leuk is. Tijd om wellicht te mediteren, te reflecteren en je te blijven ontwikkelen.

Tips: Goed zorgen voor jezelf doe je zo!

  • Wees mild en vriendelijk voor jezelf. Zie waar je al goed voor jezelf zorgt en geniet van wat dat voor je doet. Het is makkelijker om goede gewoontes uit te breiden dan hele nieuwe te introduceren.
  • Neem je overtuigingen onder de loep. Hoe belangrijk vind je het echt om duurzaam gezond te leven en tijd te hebben om te genieten? (zie ook onze nieuwsbrief nr. 28). Ben je bijvoorbeeld steeds voor anderen aan het zorgen en vind je dat het niet relevant is hoe het met jou gaat?
  • Geef jezelf een pauze, plan hersteltijd, prop je leven niet te vol en laad niet te veel hooi op je vork.
  • Leer los te laten en te accepteren. Leg de lat niet te hoog, durf op anderen te vertrouwen en vraag om hulp.
  • Bouw zowel privé als in je werk aan een goed netwerk.
  • Bouw aan je eigen veerkracht. Zorg ervoor dat je batterij zo goed is opgeladen dat je energie in reserve hebt. Zoals je lichaam onder druk energie uit je spieren haalt (een voordeel van investeren in een gezond lijf), zo kun je mentaal teren op die reserve energie. Zorg na een drukke periode niet alleen voor minimaal herstel, maar bouw op tot je weer energie in reserve hebt.
  • Maak werkdruk bespreekbaar! Geef bij je leidinggevende aan welke problemen je ervaart en ga samen na wat er speelt en hoe hier mee om te gaan. Maak onderscheid tussen organisatieproblemen en zaken die binnen jouw verantwoordelijkheid en cirkel van invloed liggen. Wat ligt bij de organisatie, het team of je leidinggevende om op te pakken, en wat ligt direct bij jou? Maak een concreet plan van aanpak met heldere afspraken en spreek evaluatiemomenten af waarop je samen na gaat hoe het staat met de gemaakte afspraken.

Meer artikelen in deze reeks

Wil je graag actief aan de slag met het versterken van je persoonlijk leiderschap?
Dan is onze open tweedaagse training Effectief & Assertief Communiceren iets voor jou.
Wil je graag meer zichtbaar zijn en je (ideeën) succesvol presenteren? Meld je dan aan voor onze tweedaagse training Presenteren & Profileren! 

Anderen bekeken ook deze artikelen