Mindfulnessoefeningen: hoe werkt dat?
Mindfulnessoefeningen, hoe werkt dat?
In dit artikel meer informatie en tips om met mindfulness te oefenen en te leren hoe je mindful kunt gaan leven.
Wat doe je bij een Mindfulnessoefening?
Mindfulnessoefeningen zijn geen ontspanningsoefeningen. Je doet ze niet met het doel te ontspannen, maar met het doel om waar te nemen en dat wat is te accepteren.
Regelmatig trainen levert daardoor wel op dat je (op termijn) veel meer ontspanning en rust gaat ervaren.
Je blijft met je aandacht bij je focus, van moment tot moment.
Wanneer je merkt dat je aandacht is afgedwaald, breng je je aandacht steeds opnieuw zo vriendelijk mogelijk terug naar het focus.
Voorbeeld:
Je richt je aandacht bijvoorbeeld op je adem. Je voelt hoe je ademhaalt door je neus, hoe je buik op en neer gaat en hoe je vervolgens weer uitblaast. Wanneer je afgeleid raakt, bijvoorbeeld door gedachten, dagdromen, emoties of door fysiek ongemak of pijn, merk dit dan bewust op en breng je aandacht vriendelijk terug naar het in- en uitstromen van je adem. Je kunt tegen jezelf zeggen: “Mooi dat ik dit opmerk”.
Waarom is dagelijks oefenen zo belangrijk?
- Mediteren is geen paracetamol innemen. Mindfulness is een vaardigheid die je leert door regelmatig te trainen. Ook als je je heel goed voelt, blijft oefenen belangrijk.
- Meestal starten mensen met mindfulness, omdat ze behoefte hebben aan meer rust in hun hoofd en meer ontspanning in hun lijf. Wat Mindfulness voor je doet, blijkt in praktijk. De effecten die je opmerkt van het doen van de (meditatie)oefeningen zijn in elk traject uniek. Alleen door te oefenen kun je opmerken of en zo ja wat er (geleidelijk) voor jou verandert in je lichaam en je geest.
- Door dagelijks te oefenen leer je jezelf steeds beter kennen. Je merkt je gedachten, gevoelens en fysieke gewaarwordingen op in alle omstandigheden. Tijdens drukke en rustige dagen, wanneer je je blij, verdrietig, gefrustreerd, gespannen of verveeld voelt.
Hoe leer je Mindful leven?
Als je wilt leren mediteren, ga je aan de slag met formele oefeningen (geleide meditaties, variërend in lengte; bijvoorbeeld de bodyscan van een half uur en de ademmeditatie van 10 minuten).
Verder zijn er informele oefeningen (iets alledaags met aandacht doen, bijvoorbeeld je tanden poetsen met aandacht) en observatieopdrachten (observeren en noteren hoe iets in je dagelijks leven verloopt, bijvoorbeeld als je iets prettigs meemaakt).
Mindfulness leren door coaching
Wanneer je bij ons een coachtraject volgt, waarin je ook Mindfulnessoefeningen wilt opnemen, ontvang je van ons ingesproken, begeleide meditaties, aanvullende informatie en formulieren m.b.t. de oefeningen en je ervaringen hiermee.
Ik merk dat ik tegenwoordig veel meer geniet van de dingen die gebeuren. Van wat leuk is en fijn. Dat helpt mezelf en de mensen om mij heen om de moeilijke dingen beter te dragen.
Een coachee
Tips bij het oefenen
- Wat er ook gebeurt tijdens de meditatie-oefening (je verliest je concentratie, je blijft aan andere dingen denken of je voelt helemaal niets), merk dit op en breng je aandacht vervolgens steeds weer, zo mild mogelijk, terug naar je focus, bijvoorbeeld de adem.
- Het maakt niet uit hoe vaak je afdwaalt, of je spanning en onrust ervaart of blijdschap en rust. Dit zijn jouw ervaringen in het moment. Het is mooi dat je ze bewust opmerkt. Breng je aandacht op vriendelijke wijze terug naar de oefening.
- Laat begrippen als ‘succes’, ‘falen’, ‘het echt goed doen’ of ‘ik moet het nu kunnen’ zo goed mogelijk los. Dit is geen wedstrijd. Je hoeft nergens naar te moet streven. De enige discipline die wordt gevraagd is dat je regelmatig oefent.
(Bron: Z.V. Segal, J.M.G. Williams en J.D. Teasdale, Mindfulness en cognitieve therapie bij depressie ©2013, Uitgeverij Nieuwezijds)
Meer artikelen in deze reeks
Langedijk Consult begeleidt managers en professionals bij het voorkomen van (werk)stress en burn-out. Wij verzorgen ook de re-integratie en begeleiding bij verzuim en na uitval. Tevens begeleiden we organisaties en leidinggevenden die (werk)stress in de organisatie willen reduceren en burn-out willen voorkomen.
In de Week van de Werkstress (#weekvandewerkstress) besteden wij altijd extra aandacht aan dit thema.
Ben je geïnteresseerd in een individueel (mindful) coachtraject gericht op het anders omgaan met spanning en stress en weer met plezier werken en leven?
Neem contact met ons op om de mogelijkheden te bespreken.