Motivatietips voor teams
Wat helpt om samen door te zetten en een grote klus tot een geweldig einde te brengen?
De eerste zes maanden van 2010 stonden voor Miranda, naast werk, kinderen, de verkoop van haar huis, een beurs, nieuwe commissietaken en netwerkactiviteiten, in het teken van de grootscheepse verbouwing van haar nieuwe huis en kantoor. Een periode van leren slopen, leidingen aanleggen, kasten ontwerpen, timmeren, bomen omzagen en cementvloertjes leggen. Een zeer intensieve periode waarin het thema voor dit artikel vrij actueel was.
In dit artikel Miranda’s persoonlijke top drie aan motivatietips voor teams (misschien ook wel: Hoe overleef ik een verbouwing? 🙂 )
1. Together we are better!
Tijdens de Orvention op 1 oktober 2010 sprak Barbara Hemphill, organisatigoeroe uit de Verenigde Staten over de kracht van samenwerking. Het lijkt een cliché,maar zodra je het daarmee afdoet ga je de mist in. Samen zijn we sterker, beter en innovatiever. Dat geldt niet alleen voor organisatieteams maar net zo goed voor gezinnen, vrienden en netwerken. Het vergt dat je uitvindt waar jij geweldig in bent en waar anderen geweldig in zijn en hoe je dat optimaal samenvoegt om tot iets te komen dat meer is dan de som der delen.
Een klant vertelde tijdens een training: “Ik stuur een team aan waarin bureauwerk (regelgeving en beleid) afgewisseld wordt met inspecties uitvoeren bij bedrijven. Eén medewerker is niet zo goed ter been, hij loopt langzaam en is ook een rustig en bedachtzaam type. Een ander is enthousiast en impulsief en loopt altijd te rennen en te vliegen. Samen verdelen ze de taken en houden daardoor precies het juiste tempo aan, letterlijk en figuurlijk”.
Je kunt het niet alleen. Durf hulp te vragen en vraag het de juiste mensen. Mensen die trots zijn op hun werk en het met liefde doen leveren niet alleen vakwerk af, maar zijn ook een bron van inspiratie voor anderen.
Dit artikel is eerder verschenen in onze nieuwsbrief ‘Motivatie – Yes we can! Tips voor teams-deel 1’ (nr. 17).
Ook elk kwartaal gratis tips en artikelen over het vergroten van motivatie bij teams ontvangen?
2. Houd het doel scherp voor ogen en stel je prioriteiten
Klussen is één grote metafoor voor leven en werken. Als je een muur sloopt en je, ondanks je stofmasker, naar adem hapt, is het tastbaar waarom je eerst moet slopen alvorens te gaan opbouwen. Eerst de leidingen frezen en dan stuken. Eerst de boeidelen inspecteren en daarna pas de dakdekker bestellen.
Kortom: je wint tijd en geld wanneer je tijd investeert in een goede planning.
“Heb je die planning”, zo zei een bevriende projectontwikkelaar, “dan houd je je daar ook aan. Sterker nog: je laat je door niets afleiden en je doet wat je moet doen om te zorgen dat je op schema blijft. Denk vooruit en stel voortdurend je prioriteiten”. Die strenge toon had ik wel even nodig. Soms zie je door de bomen het bos niet meer. Juist dan is het tijd om knopen door te hakken. Dit doen we wel en dat niet. Schep helderheid in wie wanneer wat af heeft.
Een goede uitvoerder is daarbij scherp op het resultaat (wat moet er gebeuren), terwijl hij het ‘hoe’ loslaat. De ‘baas’ van de schilders wandelde regelmatig door het pand, uitte waardering, was een aanjager, maar hij vertelde de schilders niet hoe ze moesten schilderen. Dat weten schilders zelf wel.
3. Blijf positief en krachtig kwetsbaar communiceren
Natuurlijk wist ik al lang dat goed communiceren heel lastig is. Ik verdien er immers mijn brood mee om mensen te helpen uit te vinden hoe ze beter kunnen gaan communiceren. Zodanig dat ze hun doelen gaan realiseren. Laat ik dat beter communiceren: zodanig dat ze meer gewaardeerd worden door hun collega’s, leidinggevenden, partners en schoonmoeders. Zodanig dat ze leuker werk krijgen, hun werk beter gaan doen met minder moeite en meer gaan verdienen. En niet te vergeten, zo dat ze zichzelf vriendelijker gaan toespreken waardoor ze lekkerder in hun vel komen te zitten en meer energie overhouden voor hun leukere leven.
Dus dat het vaak niet meevalt om de juiste dingen op het juiste moment, op de juiste wijze te zeggen en aan te horen was me duidelijk. Maar sinds ons klusavontuur heeft goed communiceren een geheel andere dimensie gekregen. Alles in een verbouwing is heel concreet en luistert nauw. Klussen betekent ook continu samenwerken en dat vergt voortdurend afstemmen.
De trajecten van Langedijk Consult zijn altijd maatwerk. Miranda speelt heel goed in op de actuele situatie en wijkt waar nodig af van het programma. Dat heeft ons geholpen om onze eigen creativiteit kwijt te kunnen in het traject.
Steven Baart, bouwcoördinator Leo Kannerschool VSO
Wil je niet:
- Dat de aannemer zegt: “ja, maar we hebben toch niet afgesproken dat het plafond waterpas gestuukt zou worden, het hoefde alleen sausklaar”;
- Of dat de monteur van de nieuwe magnetron-met-deuk zegt: “ik heb uw magnetron niet kunnen maken, maar wel uw afzuigkap beschadigd”…
Vraag jezelf dan af:
1. Weet ik precies wat ik wil?
Bewust communiceren begint met heel goed te weten wat je met welk doel wilt communiceren, aan wie en hoe. Dat geldt voor klussen, maar net zo goed voor het schrijven van verslagen, het aansturen van een team en het opbouwen van een bedrijf.
2. Ben ik duidelijk én word ik begrepen?
Check! Zijn er zaken die jij mogelijk niet weet en de ander wel die relevant zijn om je project tot een goed einde te brengen? Het is lastig om zelf te bedenken wat je niet weet of over het hoofd ziet. Vraag anderen tijdig om advies en laat ze bij jou checken of je de goede afwegingen heb gemaakt. Vraag anderen naar je eigen blinde vlekken.
3. Zijn onze afspraken SMART?
Maak SMART afspraken en leg deze schriftelijk vast. Mensen horen vaak wat ze willen horen of wat past binnen hun bestaande referentiekaders. Reduceer het aantal misverstanden met minstens 50% door afspraken op papier te zetten.
4. Wat zegt mijn lichaam?
Blijf voelen en doe iets met de signalen die je krijgt. Zo niet dan ga je over je grenzen en de kans is groot dat je de tol daarvoor toch zult moeten betalen. Dat kost vaak meer dan in het hier en nu goed voor jezelf zorgen.
5. Adem ik nog?
Haal regelmatig bewust adem (in ieder geval voor je reageert op de aannemer…).
Meer artikelen in deze reeks
Bent je geïnteresseerd in het effectiever motiveren van teamleden?
Neem dan contact met ons op om de mogelijkheden te bespreken. We staan je graag te woord!