Referentie: Creatief Reflecteren

Referentie: Creatief Reflecteren

Reflecteren is voor mij erg belangrijk. Het helpt me om mijn gedachten te ordenen, inzichten te laten indalen en zaken met elkaar te verbinden.
Ik ben altijd al graag creatief bezig en sinds een aantal jaar met creatief ‘journallen’. Ik hou van die combinatie van schrijven en tekenen.
Toen ik startte met de coaching bij Miranda heb ik meteen een leeg dagboekje aangeschaft. Hierin stel ik mezelf vragen en noteer ik mijn gedachten en gevoelens. De pagina’s vrolijk ik op met tekeningen en plaatjes.

Reflecteren in 3 stappen

Regelmatig kom ik met een vol hoofd bij Miranda vandaan. Er zijn dan heel veel zaken besproken en inzichten voorbij gekomen. Die moeten altijd eerst even zakken.
Ik start daarom altijd met knippen, plakken en tekenen. Dat geeft me rust en focus. Door zo creatief bezig te zijn, kom ik vanzelf in de reflectiestand.
Door mijn gedachten op te schrijven vallen dingen op zijn plek.

Loslaten en terugkijken

Doordeweeks heb ik niet altijd de tijd om intensief te reflecteren. Soms probeer ik het wel eens tijdens het werk te doen, als ontspanningsmoment, maar dat voelt nu nog te veel als spijbelen 🙂
Gedachten, vragen en inzichten noteer ik snel op een kladje, wanneer ze bij me opkomen, waarna ik ze met een gerust hart kan loslaten.

In het weekend ervaar ik veel meer rust en tijd om te reflecteren op wat ik eerder heb opgeschreven.
Het helpt dat ik het reflecteren kan inpassen in mijn wekelijks routine van creatief zijn. Zo weet ik dat ik in ieder geval één keer per week tijd en ruimte heb om te kijken naar wat mijn gedachten zijn en hoe ik me voel.

Reflectie 2.0

Binnen mijn coachtraject volg ik Miranda’s Mindfulness programma. De oefeningen zetten aan tot reflectie en dat helpt me enorm. Ik pik signalen in mijn lichaam sneller op. Zo ben ik me er veel meer bewust van hoe gehaast ik soms ben. Je meer bewust worden van bijvoorbeeld spanning, zet er toe aan dat je er meer over gaat nadenken waar het vandaan komt en wat je eraan kan doen.
Ook al gaat reflecteren me in principe goed af, de coaching helpt me om nog een stapje verder te gaan. Zonder die hulp blijf je op de gebaande paden. Miranda stelt me de goede vragen, zodat ik mezelf de goede vragen kan stellen. Ze geeft richting en stelt reflectievragen die echt tot de kern komen.
Ik hoor mezelf dan ook met regelmaat zeggen: “Leuk, daar moet ik eens goed over nadenken!”

Martine Nieuwstad, directeur OBS De Tamboerijn