Stap voor stap je doel bereiken: komen tot creatieve oplossingen

Stap voor stap je doel bereiken: komen tot creatieve oplossingen

stap doel

Als je projectmatig wil werken start je met een doel (A): je definieert het eindresultaat.
Een volgende stap is het maken van een analyse van de uitgangssituatie (B): waar sta je nu?
Tot slot heb je een actieplan  (C) nodig om van A naar B te komen.

Niet moeilijk en vast een open deur, de crux zit ‘m in het echte doen en vormgeven van deze stappen.
Hoe vaak ga je toch gewoon maar aan de slag zonder goed overdacht doel of plan?

In ons artikel Projectmatiger werken: zo kom je tot een SMART plan besteden we aandacht aan het ABC-tje voor projectmatig werken. Daarbij gaan we in op de A4-methode, het SMART maken van je doelen en het komen tot een LEAN A3 projectplan.
Methodes en plannen die behoorlijk wat nadenken vergen.

Als je eenmaal SMART hebt wat je gewenste einddoel is dan kan het zijn dat je meteen doorgaat met dat rationele denken om te komen tot even rationele oplossingen. Daarmee zou je creatieve oplossingen over het hoofd kunnen zien.

Het kan enorme winst opleveren wanneer je als het ware ‘out of the box’ gaat denken. Dat vergt dat je open gaat staan voor nieuwe ideeën. Maar kom maar eens aan nieuwe ideeën. Dat is nog lang niet simpel.

Dit artikel is eerder verschenen in onze nieuwsbrief ‘Projectmatiger werken #2 – stap voor stap je doel bereiken: komen tot creatieve oplossingen’ (nr. 54)

Ook elk kwartaal gratis tips en artikelen voor effectiever timemanagement ontvangen?

Komen tot creatieve oplossingen: brainstormen en mindmapping

Om tot vernieuwing te komen helpt het vaak enorm om samen te sparren over mogelijkheden zonder je aan de voorkant te laten belemmeren. Het valt niet mee om eventuele doemscenario’s en beren op de weg daarbij als het ware even te parkeren en je creatieve geest de vrije loop te laten.

We zijn erg gewend om meteen te denken in oplossingen die je meteen kunt gaan uitvoeren. Brainstormen vergt dat je ruimte geeft aan het boven halen van ideeën en suggesties die lang niet allemaal uitvoerbaar zullen zijn, maar die je wel kunnen inspireren om eens een ander perspectief te kiezen in je benadering.

Wil je in je eentje je creatieve kant meer benutten? Dan is het maken van een mindmap een goede optie! Een mooie manier om al je ideeën en gedachten te structureren.

Brainstormen = samenwerken

Een brainstormsessie is een leuke én effectieve manier om oplossingen voor een probleem of de benodigde acties voor een project te bedenken.

Door samen te denken en open te staan voor elkaars ideeën, hoe  onlogisch ze  misschien ook mogen lijken, stimuleer je elkaar en kom je verder.  Het is soms eenvoudiger om voort te borduren op het idee van een ander, dan om iets geheel nieuws te verzinnen.
Sommige ideeën zullen op een gegeven moment weer van tafel verdwijnen. Andere ideeën leiden wel tot inspirerende en bruikbare toevoegingen.

Door gebruik te maken van elkaars expertise, kunnen vanuit verschillende invalshoeken oplossingen worden aangedragen.  Twee weten meer dan één!

Brainstormen = een kunst

Een voorwaarde voor een succesvolle brainstormsessie is het creëren van een veilige setting. Een setting waarin alle deelnemers zonder terughoudendheid hun ideeën kunne n spuien, naar elkaar luisteren en elkaar stimuleren.

Leid je zelf een brainstormsessie, dan kun je hierop sturen, bijvoorbeeld door waardering te uiten voor gekke, onverwachte, onhaalbare suggesties in plaats van mensen onderuit te halen of af te kappen.

Aan het eind van een sessie breng je samen wel weer alle ideeën terug naar een realistisch plan.

Brainstormtechnieken

Er zijn veel verschillende brainstorm technieken.
De meest bekende is de ‘post-it’ of ‘brain writing’ methode. Hierbij schrijf je in 5 à 10 minuten al je ideeën op losse post-its. Die plak je daarna op een groot vel om ze vervolgens te kunnen te ordenen en rubriceren.

Voordelen:

  • Je kunt opschrijven wat er maar in je opkomt
  • Je kunt de post-its gemakkelijk verplaatsen en clusteren
  • Je hoeft niet te wachten op je beurt, met de kans dat je je eigen idee vergeet of dat je er niet tussen kunt komen. Dat maakt deze techniek ook bijzonder geschikt voor introverte personen
  • Je kunt, wanneer je de opgeplakte ideeën van anderen ziet, op nieuwe, aanvullende ideeën komen

Brainstormfases

Een brainstorm start met een concrete vraagstelling of doel.

In de divergentiefase worden alle acties, ideeën, oplossingen met betrekking tot de vraag gespuid. 

In de convergentiefase worden deze vastgelegd, geordend, verwerkt en geëvalueerd.

Een brainstorm is heel erg geschikt om in een groep te doen.
Wil je in je eentje tot een creatieve oplossing komen?
Hieronder lees je meer over mindmapping

Mindmapping

Wil je informatie ordenen, een creatief proces starten of een project in stukken verdelen, dan kun je een mindmap maken.

Je start een mindmap vanuit het midden, met het hoofdonderwerp. Zie bijvoorbeeld onderstaande foto waarin we het maken van deze  winternieuwsbrief ‘Projectmatiger werken’ als voorbeeld hebben genomen.

Vanuit het hoofdonderwerp teken je vervolgens enkele takken en daar schrijf of teken je een deelonderwerp bij. Om het geheel overzichtelijk te houden gebruik je één woord of tekening per tak.
Wij kozen voor ‘brainstormen’, ‘mindmapping’, ‘klantervaringen’, ‘nieuws’, ‘bedrijfsinformatie’ en ‘training & coaching’.

Vervolgens teken je vanuit de deelonderwerpen takken voor de sub onderwerpen. Hierbij schrijf of teken je alle sub onderwerpen die bij je opkomen.

Gedachtendump

Heb je zoveel gedachten, informatie en ideeën in je hoofd dat je door de bomen het bos niet meer ziet? Dan kan het helpen om eerst een gedachtendump te maken, alvorens je alles in je mindmap zet. 

Noteer alles wat er in je opkomt over een bepaald onderwerp op een flap, een leeg A4-tje of op het kladblok in je telefoon.  Als voorbeeld hieronder één van onze ’bierviltjes’ met items voor onze artikelen en nieuwsbrieven over projectmatiger werken.

Dit helpt je om te beginnen in plaats van te verzanden in de veelheid van je gedachten.

Wil je zelf projectmatiger gaan werken?
Coaching kan helpen je doelen te realiseren!
Neem contact met ons op om de mogelijkheden te bespreken of direct een afspraak in te plannen.