Streng zijn voor jezelf: minder veerkracht
Streng zijn voor jezelf: minder veerkracht
Als mens vinden we het vaak lastig om om te gaan met het leven. Zelfs als de situatie vrij ‘ideaal’ is blijken we onszelf mee te hebben genomen en aan te lopen tegen onze eigen emoties en overtuigingen.
Zo kun je op een tropisch eiland piekeren over werk dat je niet (goed) hebt afgerond, je partner, kind of vriend(in) die niet leuk reageerde bij het ontbijt, het gebrek aan een partner, kind of vriend(in), of de vraag of je er wel goed genoeg uit ziet om op het strand te liggen. Om maar wat te noemen.
Veel verdriet en spanning begint dus met de assumptie dat het anders, sneller, mooier, gelukkiger, krachtiger, evenwichtiger zou moeten kunnen. Ofwel, dat jij het beter zou moeten doen. Of dat jij beter zou moeten zijn. Het is een vorm van streng zijn voor jezelf.
Dat zet druk op jezelf, toch? Het leidt tot veel “ik moet” en “ik mag niet”. Tot veel negatief oordelen over jezelf en anderen. Dat leidt makkelijk tot het verkleinen van je veerkracht. Je raakt er immers door uit verbinding met jezelf en met anderen.
Direct uit de negatieve spiraal stappen, je veerkracht herstellen en je stress verlagen?
Hieronder een eenvoudige en zeer effectieve oefening in zelfcompassie.
Dit artikel is eerder verschenen in onze nieuwsbrief ‘Veerkracht – waarom veerkracht zelfcompassie vergt’ (nr. 56).
Ook elk kwartaal gratis tips en artikelen in het kader van stressreductie ontvangen?
Uit de negatieve spiraal
Soms zit je zo vast in je interne strenge reacties op je eigen stress, dat je in een spiraal omlaag gaat. Wat kun je dan doen?
Er is een basisreactie die je helpt om die spiraal te doorbreken. Een reactie die even simpel is als super effectief:
Oefen jezelf om, met een kleine glimlach, tegen jezelf te zeggen: “Ja, ik ben gewoon een mens.”
In die reactie zitten 5 enorm belangrijke elementen:
1 Je kijkt aan wat er echt gebeurt en je herkent hoe je reageert. Je onderkent dus dat er een stressor is en wat dit met je doet. Dus dat je bijvoorbeeld reageert vanuit angst, verdriet of schuldgevoel. Waarmee je jezelf als het ware aan het saboteren bent.
2 Je staat even stil en glimlacht in plaats van dat je doorgaat met het veroordelen van jezelf en of anderen, of het stellen van eisen aan jezelf of het jezelf blijven stellen van niet te beantwoorden ‘waarom’ vragen. Daarmee bouw je de gelegenheid in om bewust én vriendelijk naar jezelf en de situatie te kijken. In plaats van jezelf dieper in de put te praten of jezelf steeds vaster te draaien in machteloosheid en wat je allemaal moet van jezelf, anderen of de wereld.
3 Je realiseert je dat er niets mis is met je. Je bent een mens. Je bent niet alleen in je stressreactie en je hoeft je daarover niet te schamen. Dit is wat we doen als mens. Dit is hoe we vaak reageren op dat wat we lastig vinden. Dat is OK.
4 Het mooie is dat je iedere keer dat je mag opmerken van jezelf wat er echt gebeurt, je opnieuw de gelegenheid hebt om bewust te kiezen hoe je wél wil omgaan met lastige situaties en emoties. Misschien met wat meer begrip en vriendelijkheid. Wat liever voor jezelf en met wat meer (zelf)vertrouwen.
5 Door te glimlachen geef je je hersenen een signaal: ontspan maar, het is veilig. Hoe hoger en oppervlakkiger je gaat ademen en hoe meer je fronst en bang of boos kijkt, je schouders optrekt en je spieren onbewust spant, des te meer signalen ontvangen je hersenen dat er iets mis is. Alle alarmbellen gaan dan af. Daarop reageren je hersenen door verder in te zetten op het versterken van een vecht-vlucht respons. Dat leidt dan tot een spiraal van nog meer spanning en negatieve, angstige, piekergedachten.
Meer artikelen in deze reeks
Wil je je veerkracht en zelfcompassie vergroten?
Wil je naar de kern en beter voor jezelf zorgen?
Wil je met meer rust, plezier en energie leven?
Neem contact met ons op om een afspraak in te plannen.
We staan je graag te woord!