Tips om meer te bewegen

Tips om meer te bewegen

traplopen bewegen
Home » Burn-outpreventie & Stressreductie » Tips om meer te bewegen

Bouwen aan een goede fysieke weerstand

Bewegen is net als gezonde voeding en zorgen voor voldoende rust en ontspanning één van de belangrijkste pijlers voor een goede fysieke weerstand.
Om je weerstand te versterken kun je in de eerste plaats altijd inzetten op de zaken die je doet of al deed om goed voor jezelf te zorgen. Door deze zaken nog iets meer uit te bouwen of (weer) vaker te doen, help je jezelf sterker te worden.
In dit artikel een aantal praktische tips om meer te bewegen.

Heb je een goede fysieke weerstand, dan heb je ook meer reserves. Zaken komen daardoor minder heftig binnen en je kunt langer doorzetten. Het is daarmee ook eenvoudiger om, eenmaal in een dipje, er sneller uit te komen. 
Je bent namelijk al gewend én in staat om goed voor jezelf te zorgen!

Dit artikel is eerder verschenen in onze nieuwsbrief ‘Uit de dip: werken aan je fysieke weerstand!’ (nr. 28).

Ook elk kwartaal gratis tips en artikelen voor meer kracht en weerstand ontvangen?

Traplopen

Ja, we weten het, het lijkt een enorm cliché, maar onderzoek heeft toch écht aangetoond dat traplopen de simpelste work-out is om je weerstand snel en eenvoudig op te bouwen 🙂
Gemakkelijk, want iedereen komt trappen tegen, thuis, op kantoor of in je directe omgeving (warenhuis, station, bieb…). Snel, omdat je met het naar boven lopen zowel je uithoudingsvermogen als je spierkracht traint.

Met traplopen train je de voorkant van je dijen, de grootste spiergroep die je hebt. Hoe groter je spiermassa is hoe beter dit is voor je suikerhuishouding. Met een goede suikerhuishouding heb je minder kans op diabetes en aandoeningen die daarvan weer het gevolg kunnen zijn, zoals hart- en vaatziekten, herseninfarcten, depressie en dementie.

Verder hebben goed ontwikkelde spieren een gunstige uitwerking op het afweersysteem. Meer bewegen remt namelijk de ontwikkeling van zogeheten chronische laaggradige ontstekingen. Deze ‘milde’ ontstekingen, die kunnen ontstaan door o.a. suiker, fijnstof en transvetten, zorgen ervoor dat het afweersysteem continue, soms jarenlang, bezig is om de ontstekingsreacties te remmen. Ook een gezond dieet helpt om deze ontstekingen te voorkomen.

Bewegen in algemene zin heeft ook een goede invloed op je cognitieve eigenschappen (geheugen, concentratie): wanneer je hart hard pompt krijgt je brein meer bloed en dus meer zuurstof en voedingsstoffen. En transpireren zorgt daarnaast voor het afvoeren van schadelijke afvalstoffen. 

Er volgden vier mooie, lange wandelingen in het Twiske. Miranda coachte me heel gericht, concreet, helder, duidelijk, kundig en zakelijk empathisch. Ze had weinig woorden nodig om tot de kern te komen.
Ze liet me niet vluchten, hield me een spiegel voor en hielp me mijn vluchtgedrag te transformeren tot een bewuste keuze.
Petra, gezinsvoogd en mediator

Wandelen

Wandelen is een goed alternatief voor sporten. Het kost relatief weinig inspanning en kan vaak goed gecombineerd worden met je dagelijkse werkzaamheden.
Kleine afstanden zijn al prima, bijv. lopen naar de printer, de koffieautomaat of een andere afdeling. Een rondje wandelen in de lunchpauze, een tramhalte eerder uitstappen of ’s avonds een blokje om (met de hond) zorgen al snel voor de dagelijkse 30 minuten beweging die door onderzoekers wordt aangeraden.

Wil je vaker en langer wandelen? In Nederland zijn prachtige wandelroutes te vinden: korte routes, rondwandelingen, maar ook (delen van) Lange Afstands Wandelpaden (LAW).

Relaxt Transpireren

Hou je er niet zo van om je, al dan niet in een sportschool, in het zweet te werken?
Volgens onderzoekers is het regelmatig bezoeken van een sauna een goed alternatief voor een stevige work-out.
In de sauna gaat namelijk ook je hartfrequentie omhoog en krijgt je lichaam een goede doorbloeding. Daarnaast worden door het transpireren schadelijke afvalstoffen afgevoerd.

Spreekt deze relaxte manier van ‘bewegen’ je aan, maar wil je je niet direct helemaal bloot geven? In veel wellness centra kun je tegenwoordig op speciale badkledingdagen of – avonden terecht.

Meer artikelen in deze reeks

Wil je zelf actief aan de slag met een gezonde mentale basis?
Dan is onze open tweedaagse training Effectief & Assertief Communiceren iets voor jou.
We geven deze training ook in company.
We verzorgen ook wandelcoaching.

Anderen bekeken ook deze artikelen