Trainen in zelfcompassie
Op het ervaren van spanning en stress reageren we vaak eerder streng dan mild. Zo’n strenge reactie roept meer stress op. Daarmee kun je in een negatieve spiraal raken. Niet onhandig om die spiraal te doorbreken om beter om te kunnen gaan met stress.
In dit artikel een praktische oefening om jezelf te trainen in zelfcompassie.
Dat doe je door je lichaam juist te gebruiken om de boodschap door te geven aan je hersenen dat het veilig is. Dat kan door wat rustiger en dieper te ademen, naar je buik, met de nadruk op je uitademing. Door te glimlachen, waardoor je oogzenuwen, mond en gezichtsspieren ontspannen en door je schouders wat te laten zakken. Kortom: door een houding aan te nemen die past bij “het is veilig” in plaats van een houding die roept “waar is de leeuw?!”
Je herkent het vast wel. Wanneer je je lichaam meer ontspant, nemen stressgedachten en angst af.
Dit artikel is eerder verschenen in onze nieuwsbrief ‘Veerkracht – waarom veerkracht zelfcompassie vergt’ (nr. 56).
Ook elk kwartaal gratis tips en artikelen in het kader van stressreductie ontvangen?
Durf te vertragen
Zo’n vriendelijke begripvolle reactie (glimlachen, het is OK, ik ben gewoon een mens) is er één waarmee je zelfcompassie vormgeeft. Zelfcompassie is mega belangrijk wanneer het gaat om het vergroten van je veerkracht én het jezelf helpen anders om te gaan met die dingen die je stress geven. Zelfcompassie geeft je namelijk de kans, de rust en ruimte, om wijs te kunnen reageren.
Zo simpel? Ja, zo simpel. De ingewikkeldheid zit in het willen en durven vertragen en opmerken van wat je doet , denkt en voelt. Steeds opnieuw, bewust en zo vriendelijk mogelijk. Dat is vaak vooral lastig omdat vertragen lijdt tot voelen. Het doorvoelen van lastige emoties doet pijn. En pijn vermijden we het liefst.
Heb geduld
In praktijk vergt vertragen, aankijken (voelen) en meer zelfcompassie dus veel oefening. Soms kies je al je hele leven (onbewust) voor een veel strenger perspectief.
Geef jezelf de tijd. Wanneer je fysieke kracht wil trainen verwacht je ook niet dat je je doelen hebt behaald na twee keer een bezoek aan de sportschool te hebben gebracht.
Geef het tijd en blijf oefenen. Je zult merken dat je dan met de tijd steeds iets eerder gaat opmerken hoe je reageert, iets eerder stil kunt staan daarbij en gaat kiezen voor een mildere houding. Hoe meer druk je daarop zet (streng) en hoe meer eisen je stelt aan het resultaat dat het op moet leveren (streng) des te mooier om je te beseffen dat je dat dus doorhebt en herkent. Elke keer een gelegenheid om dat eens verder te onderzoeken.
Meer artikelen in deze reeks
Wil je je veerkracht en zelfcompassie vergroten?
Wil je naar de kern en beter voor jezelf zorgen?
Wil je met meer rust, plezier en energie leven?
Neem contact met ons op om een afspraak in te plannen.
We staan je graag te woord!