Uit de dip: rustig en gestaag opbouwen

Uit de dip: rustig en gestaag opbouwen

rustig en gestaag opbouwen iglo
Home » Burn-outpreventie & Stressreductie » Uit de dip: rustig en gestaag opbouwen

Werken aan je mentale weerbaarheid 

Hoe ga je met jezelf om in een dip en hoe kun je weer rustig en gestaag opbouwen?
In dit artikel tips om te werken aan je mentale weerbaarheid.

Wanneer je gezond bent en een goede fysieke weerstand hebt gaan dingen je gemakkelijker af. Je hebt meer energie, voelt je sterker en je bent beter opgewassen tegen moeilijke taken en eventuele tegenslagen. Wanneer je niet zo lekker in je vel zit, heeft dit ook directe gevolgen voor je energiebalans.

Hierdoor loop je het risico om in een negatieve spiraal te raken.
Zo kun je in een situatie waarin je meer stress ervaart bijvoorbeeld merken dat je concentratie omlaag gaat, waardoor je bepaalde zaken misschien minder goed aankan, wat kan leiden tot minder zelfvertrouwen en dat kan op zich weer spanning geven.

Naast goed zorgen voor je fysieke welbevinden is het minstens zo essentieel om mentaal sterk en flexibel te zijn: een gezonde geest in een gezond lichaam.

Eerder verschenen in onze nieuwsbrief ‘Uit de dip: effectief bouwen aan je mentale weerbaarheid!’ (nr. 29).

Ook elk kwartaal gratis tips en artikelen voor meer kracht en weerbaarheid ontvangen?

De confrontatie met jezelf aangaan

In het artikel Uit de dip: werken aan je fysieke weerstand beschrijven we hoe je je zelf kunt zien als een vuurtje: als het je goed gaat brandt dit uitbundiger en heb je letterlijk meer energie dan wanneer je je minder goed voelt.

De vraag is nu: (h)erken je het wanneer je nog maar een heel klein vlammetje bent? Sta je dan stil bij hoe je je voelt en weet je wat je nodig hebt om goed voor jezelf te zorgen? Of ga je door (met rennen en vliegen) alsof je alle energie van de wereld hebt?

In onze praktijk spreken we regelmatig met mensen die in een dip zitten. Die hebben soms te lang te veel gegeven. Het zijn vaak doorzetters die de lat voor zichzelf heel hoog hebben liggen. Ze vinden zichzelf soms niet belangrijk genoeg of weten of durven niet goed voor zichzelf op te komen en te zorgen. Ze staan altijd klaar voor anderen en schieten er soms zelf bij in.

Maar wat mij tijdens het traject vooral is opgevallen is haar scherpte. Ze legt heel snel verbanden tussen zaken die eerder zijn besproken en zaken die op dat moment aan de orde zijn. Verbanden die ik zelf nog niet zag. Dit vond ik echt indrukwekkend.
A., docent

Een mooi en stabiel vuurtje bouwen

Voor jezelf gaan zorgen als je nog maar een klein vlammetje bent, betekent allereerst accepteren dat je een klein vlammetje bent, met alle consequenties van dien. Dat kan heel confronterend voelen. Het betekent ook dat je geen grote houtblokken toevoegt want die smoren alleen het vuur.
Dus niet als je uitgeput bent een grote groepsreis van 6 weken boeken om ‘bij te komen’ 🙂

Om van een klein vlammetje weer een knapperend kampvuur te maken ga je kleine takjes en twijgjes toevoegen en zachtjes blazen. Dit houdt in dat je accepteert dat je kleine stapjes zet. Soms vat er een twijgje vlam, dan pakt het en wordt het vuurtje iets groter. Sommige twijgjes pakken niet of doven. Kleine stapjes zetten betekent accepteren dat het zo is als het is en daar zorgvuldig en consequent naar handelen.

Zachtjes aanwakkeren

Wanneer je uit de dip aan het klimmen bent, gaat het je soms niet snel genoeg.
Kijk je naar jezelf met de blik van degene die altijd alles kon, die heel snel ging of die vindt dat het veel sneller zou moeten gaan, dan kan een gevoel van ontevredenheid, angst of verdriet ontstaan dat het niet goed komt en dat het te lang duurt. Juist hierin vergt het weer mild te zijn voor jezelf. Wees blij met de stapjes die je wel zet en wees trots op je rustige opbouw.

Als je weer wat steviger in je schoenen staat, kunnen de takjes die je op je vuur legt weer wat groter zijn.

Signalen serieus nemen

Wanneer je aan de signalen van je lichaam en geest geen gehoor geeft en door blijft gaan met niet goed voor jezelf zorgen, bestaat de kans dat je dip blijft aanhouden. Door heftige omstandigheden binnen de privé- of werksfeer kan je dip worden vergroot en op termijn leiden tot hevige spanning, (werk)stress en mogelijk zelfs tot een burn-out.

Meer artikelen in deze reeks

Wil je zelf actief aan de slag met een gezonde mentale basis?
Dan is onze open tweedaagse training Effectief & Assertief Communiceren iets voor jou.
We geven deze training ook in company.

Anderen bekeken ook deze artikelen