Uit de dip: rustig en gestaag opbouwen

Uit de dip: rustig en gestaag opbouwen

Werken aan je mentale weerbaarheid 

In het artikel Uit de dip: werken aan je fysieke weerstand!, het eerste deel uit ons drieluik over werken aan je weerstand,  richten we ons op het versterken van je fysieke weerstand, zodanig dat je meer energie hebt om uit een dip te klimmen.

Wanneer je gezond bent en een goede fysieke weerstand hebt gaan dingen je gemakkelijker af. Je hebt meer energie, voelt je sterker en je bent beter opgewassen tegen moeilijke taken en eventuele tegenslagen. Wanneer je niet zo lekker in je vel zit, heeft dit ook directe gevolgen voor je energiebalans.

Negatieve spiraal

Hierdoor loop je het risico om in een negatieve spiraal te raken.
Zo kun je in een situatie waarin je meer stress ervaart bijvoorbeeld merken dat je concentratie omlaag gaat, waardoor je bepaalde zaken misschien minder goed aankan, wat kan leiden tot minder zelfvertrouwen en dat kan op zich weer spanning geven.

Naast goed zorgen voor je fysieke welbevinden is het minstens zo essentieel om mentaal sterk en flexibel te zijn: Een gezonde geest in een gezond lichaam.

In dit artikel gaan we in op die mentale kant van de zaak. Hoe ga je met jezelf om in een dip en hoe bouw je weer rustig op?
En wil je een dip voorkomen: hoe bouw je mentale weerbaarheid op?

Eerder verschenen in onze nieuwsbrief ‘Uit de dip: effectief bouwen aan je mentale weerbaarheid!’ (nr.29).

Ook elk kwartaal gratis tips en artikelen voor meer kracht en weerbaarheid ontvangen?

In het artikel Uit de dip: werken aan je fysieke weerstand! beschreven we hoe je je zelf kunt zien als een vuurtje: als het je goed gaat brandt dit uitbundiger en heb je letterlijk meer energie dan wanneer je je minder goed voelt.

De confrontatie met jezelf aangaan

De vraag is nu: (h)erken je het wanneer je nog maar een heel klein vlammetje bent? Sta je dan stil bij hoe je je voelt en weet je wat je nodig hebt om goed voor jezelf te zorgen? Of ga je door (met rennen en vliegen) alsof je alle energie van de wereld hebt?

In onze praktijk spreken we regelmatig met mensen die in een dip zitten. Die hebben soms te lang te veel gegeven. Het zijn vaak doorzetters die de lat voor zichzelf heel hoog hebben liggen. Ze vinden zichzelf soms niet belangrijk genoeg of weten of durven niet goed voor zichzelf op te komen en te zorgen. Ze staan altijd klaar voor anderen en schieten er soms zelf bij in.

Een mooi en stabiel vuurtje bouwen

Voor jezelf gaan zorgen als je nog maar een klein vlammetje bent, betekent allereerst accepteren dat je een klein vlammetje bent, met alle consequenties van dien. Dat kan heel confronterend voelen. Het betekent ook dat je geen grote houtblokken toevoegt want die smoren alleen het vuur.
Dus niet als je uitgeput bent een grote groepsreis van 6 weken boeken om ‘bij te komen’ 🙂

Om van een klein vlammetje weer een knapperend kampvuur te maken ga je kleine takjes en twijgjes toevoegen en zachtjes blazen. Dit houdt in dat je accepteert dat je kleine stapjes zet. Soms vat er een twijgje vlam, dan pakt het en wordt het vuurtje iets groter. Sommige twijgjes pakken niet of doven. Kleine stapjes zetten betekent accepteren dat het zo is als het is en daar zorgvuldig en consequent naar handelen.

Zachtjes aanwakkeren

Wanneer je uit de dip aan het klimmen bent, gaat het je soms niet snel genoeg.
Kijk je naar jezelf met de blik van degene die altijd alles kon, die heel snel ging of die vindt dat het veel sneller zou moeten gaan, dan kan een gevoel van ontevredenheid, angst of verdriet ontstaan dat het niet goed komt en dat het te lang duurt. Juist hierin vergt het weer mild te zijn voor jezelf. Wees blij met de stapjes die je wel zet en wees trots op je rustige opbouw.

Als je weer wat steviger in je schoenen staat, kunnen de takjes die je op je vuur legt weer wat groter zijn.

De dip voorkomen: 10 tips voor een positieve mindset

1. Mild zijn voor jezelf

Door steeds over jezelf te oordelen, maak je het voor jezelf en anderen moeilijk om te groeien en te genieten. Kies voor een milde houding.

2. Stel haalbare, positieve doelen

Door te grote doelen te stellen, zet je te veel druk op jezelf. Met kleine, haalbare doelen kun je weer gaan ervaren hoe het is om iets te realiseren en succesjes te boeken. Dit vergroot je (zelf)vertrouwen.

3. Kies voor positieve overtuigingen

Door negatieve gedachten in stand te houden, houd je jezelf klein. Met je taal (dat kan ik niet, dat lukt mij nooit) bevestig je jezelf in het negatieve. Ga na wat het alternatief is voor de negatieve overtuigingen die je hanteert (ik kan dit, het is super dat ik leer en oefen, ik ben heel erg ok!)

4. Experimenteer met nieuw gedrag

 Durf te zijn wie je wilt wezen.

5. Denk voor jezelf en check

Check bij anderen wat ze van je vinden (i.p.v. bang te zijn voor wat ze zouden kunnen denken).
Check aan de voorkant wat de verwachtingen van anderen zijn. Maak verwachtingen SMART en voorkom zo dat ze in je hoofd onoverkomelijk groot worden. Check aan de achterkant hoe iets is ervaren. Evalueer en wees blij met feedback.

6. Durf los te laten

Heb vertrouwen in anderen dat ze dingen kunnen en willen doen.
Stel samen heldere doelen: ‘wat’ wordt opgeleverd? En laat het ‘hoe’ over aan anderen.

7. Durf nee te zeggen

Als je voelt dat je iets niet wilt doen, wees daar dan duidelijk over.

8. Schakel je netwerk in

En…durf een hulpvraag te stellen. Creëer balans en laat anderen ook eens voor jou zorgen.

9. Begin!

Je kunt heel veel goede voornemens hebben, maar als je niet start met zaken werkelijk anders op te pakken, dan onthoud je jezelf de kans om daar de vruchten van te plukken en te groeien. Als je blijft doen wat je deed, krijg je wat je altijd al kreeg. Dus start met nieuw en krachtiger gedrag en een positiever beeld van jezelf!

10. Vier je successen!

(H)erken je eigen kwaliteiten en talenten.
Benoem wat er wél goed gaat en zie wat beter is gelopen.
Vergroot je zelfvertrouwen door blij te zijn met de stappen die je hebt gezet.

 In dit artikel en in het artikel Uit de dip: werken aan je fysieke weerstand! hebben we ons gericht op het omgaan met en voorkomen van een dip door het versterken van je fysieke en mentale kracht en flexibiliteit.

Wanneer je aan de signalen van je lichaam en geest geen gehoor geeft en door blijft gaan met niet goed voor jezelf zorgen, bestaat de kans dat je dip blijft aanhouden. Door heftige omstandigheden binnen de privé- of werksfeer kan je dip worden vergroot en op termijn leiden tot hevige spanning, (werk)stress en mogelijk zelfs tot een burn-out.

Hoe je (werk)stress kunt voorkomen lees je in ons artikel Oorzaken, signalen en gevolgen van (werk)stress. Naast de oorzaken, gevolgen en symptomen van stress vind je daar ook 10 tips om stress te verminderen.

Wil je zelf actief aan de slag met een gezonde mentale basis?
Dan is onze open tweedaagse training Effectief & Assertief Communiceren iets voor jou.
We geven deze training ook in company.