Uit de dip: werken aan je fysieke weerstand

Uit de dip: werken aan je fysieke weerstand

gezond leven
Home » Burn-outpreventie & Stressreductie » Uit de dip: werken aan je fysieke weerstand

Hoe kom je uit een dip?

Iedereen ervaart wel eens een dip. Hoe zorg je dat je er snel weer uit komt?
Dit artikel gaat over het opbouwen van een goede fysieke weerstand. Zodanig dat je meer energie hebt om uit een dip te klimmen.

Soms zit alles mee. Dingen lijken als vanzelf te gaan én ook nog te lukken en je hebt het gevoel dat je vleugels hebt. Waarschijnlijk ken je ook periodes waarin het omgekeerde het geval is. Momenten waarop je grote tegenslagen te incasseren hebt, waarin je te maken krijgt met ziekte van jezelf of anderen, het overlijden van een geliefde, baan- en financiële onzekerheid, relatieproblemen of met het dragen van extra grote verantwoordelijkheden op het werk, naast de zorg voor kinderen of ouders.

Een bekend gezegde luidt: ‘alles komt in drieën’. Wij trekken de parallel naar de ‘WWW-regel’ (werk-wonen-wederhelft).

Problemen hebben op 1 gebied kan al heel erg naar zijn. Problemen hebben in 2 W’s geeft vaak forse stress. Problemen hebben met betrekking tot alle 3 de W’s geeft een serieus risico op overspannenheid.

Ook zonder grote, tragische levensgebeurtenissen kun je af en toe een dip ervaren. Het gevoel dat je tijdelijk minder bestand bent tegen de dingen die je meemaakt. Dat je je minder in staat voelt om dat wat van je gevraagd wordt op een goede manier te realiseren en problemen het hoofd te bieden.

Dit artikel is eerder verschenen in onze nieuwsbrief ‘Uit de dip: werken aan je fysieke weerstand!’ (nr. 28).

Ook elk kwartaal gratis tips en artikelen voor meer kracht en weerstand ontvangen?

Steeds minder energie

Hoeveel energie je voelt om dingen te realiseren verschilt van moment tot moment.
Je zou het kunnen vergelijken met een vuurtje dat soms lekker stevig brandt en soms gereduceerd wordt tot een kleine vlam. Net als met een echt vuur ben je voor de kracht waarmee je handelt afhankelijk van de hoeveelheid brandstof en zuurstof die je toevoegt.

Opvallend is dat veel mensen, naarmate ze zich wat meer uitgeblust voelen en hun vuurtje dus langzaamaan steeds kleiner wordt, niet automatisch beter voor zichzelf gaan zorgen. Sterker nog: in plaats van dat ze meer brandstof en zuurstof toevoegen sluiten ze zich dan vaker af en op. Zo krijgen ze letterlijk minder zuurstof binnen.
Mensen die zich minder lekker voelen kiezen ook juist vaker voor te weinig, te veel of ongezonde voeding. Ze nemen ook vaker te weinig rust of worden juist erg inactief. Alsof je een stolp over een kaars zet.

Kortom je kunt de neiging hebben je in zo’n situatie meer te verstikken dan te versterken. En juist in een situatie waarin je je minder goed voelt heb je er een enorm belang bij goed voor jezelf te zorgen.  

trap spiraal

Zelfversterkende negatieve spiraal

Zorg je een tijd lang minder goed voor jezelf, dan bestaat de kans dat je in een neerwaartse spiraal terechtkomt:

  • Word je inactiever en blijf je langer in bed liggen, dan neemt je spierkracht en energie steeds meer af. Hierdoor heb je minder kracht en kosten de eenvoudigste klusjes je meer moeite.
  • Ben je vermoeid dan krijg je meer trek in zoet en vet eten, dat kan leiden tot overgewicht.
  • Ben je te zwaar dan wordt bewegen lastiger. Sporten of iets actiefs ondernemen met familie of vrienden laat je sneller achterwege, waardoor je minder sociaal contact hebt.
  • Wordt je netwerk steeds kleiner, dan kun je in een sociaal isolement raken. Je krijgt minder morele en feitelijke steun en je ontneemt jezelf de kans op een goede spiegel of andere kijk op je situatie. Dit kan weer leiden tot een algeheel negatief gevoel (dip). 

De pijlers voor een goede fysieke weerstand

Heb je een goede fysieke weerstand, dan heb je ook meer reserves. Zaken komen daardoor minder heftig binnen en je kunt langer doorzetten. Het is daarmee ook eenvoudiger om, eenmaal in een dipje, er sneller uit te komen. 
Je bent namelijk al gewend én in staat om goed voor jezelf te zorgen!

Om je weerstand te versterken kun je in de eerste plaats altijd inzetten op de zaken die je doet of al deed om goed voor jezelf te zorgen. Door deze zaken nog iets meer uit te bouwen of (weer) vaker te doen, help je jezelf sterker te worden. Veel onderzoekers zijn het erover eens, de belangrijkste pijlers voor een goede fysieke weerstand zijn:

  1. Bewegen
  2. Gezonde voeding
  3. Voldoende rust en ontspanning

Wat ik heel prettig vond is dat ik me vrij voelde om alles wat ik wilde in te brengen en samen met Miranda op te pakken.
Zo kwamen zaken die voor mij op dat moment actueel en belangrijk waren heel goed aan bod.
Senior Specialist Invordering, Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier

Mentale weerstand

In dit artikel hebben we vooral gefocust op je fysieke weerstand. Wanneer die weerstand laag is of wanneer je niet gezond bent heeft dit vaak direct gevolgen voor wat je aankunt, de hoeveelheid energie die je hebt. Forse hoofdpijn vermindert je vermogen tot concentreren, spanning en pijn in je lichaam kunnen je weerhouden om iets leuks te ondernemen met vrienden of om naar je werk te gaan. 

Dit heeft gevolgen voor hoe je je voelt en hoe je denkt over jezelf. Als je merkt dat je niet bent opgewassen tegen de taak die je hebt word je daar misschien onzeker van en dat kan je zelfvertrouwen aantasten. Als je je niet lekker voelt ben je misschien eerder geneigd de reacties van anderen negatiever te interpreteren. Wanneer dingen je moeilijker afgaan ga je wellicht meer uitstellen, waar je prestaties onder kunnen lijden. Dit kan weer maken dat je kritiek krijgt die op zich kan zorgen voor stress en spanning.

In dat geval is het van belang dat je bouwt aan een goede mentale weerstand.

Meer artikelen in deze reeks

Wil je zelf actief aan de slag met een gezonde mentale basis?
Dan is onze open tweedaagse training Effectief & Assertief Communiceren iets voor jou.
We geven deze training ook in company.
We verzorgen ook wandelcoaching.

Anderen bekeken ook deze artikelen