Van uitstelgedrag naar doen

Van uitstelgedrag naar doen

Starten beginnen durven kiezen
Home » Effectief Timemanagement » Van uitstelgedrag naar doen

In ons artikel Aanpakken van uitstelgedrag ging het over de vraag hoe ‘aan de voorkant’ naar uitstelgedrag te kijken. Oftewel: wat kun je leren van je eigen uitstelgedrag? Doe je de dingen die bij je passen, waarin je talenten maximaal ingezet worden en die je leuk vindt? Heb je de vaardigheden en het lef om je assertief op te stellen en duidelijk en tijdig je grenzen te stellen en opdrachten SMART te maken?  En tot slot: werk je met en voor de mensen met wie je wilt werken?
In dit artikel kijken we naar de ‘achterkant’ van uitstelgedrag. Wat als je geconstateerd hebt dat dit de klus is die je ‘moet’ doen? Van uitstelgedrag naar doen!

Vijf tips om met meer plezier te beginnen

Tip 1: Pas je taalgebruik en denken aan van ‘moeten’ naar ‘willen’

Praten in termen van ‘moeten’ komt heel veel voor. Je kunt het afdoen en zeggen dat sommige dingen nou eenmaal moeten. Maar het gebruik van die term heeft veel meer invloed op je motivatie dan je denkt. Als je er bewust voor kiest om iets te doen, dan wil je er blijkbaar de verantwoordelijkheid voor nemen. Waarom dan ook niet praten in termen van ‘willen’? 

Je bent geen slachtoffer, je kiest. Of je doet het niet (nu) of je delegeert het en accepteert de consequenties. Of je beseft dat je een verantwoordelijk mens wilt zijn die bepaalde zaken (nu en zelf) doet omdat dit (op termijn) positieve gevolgen heeft, die jij wenst en belangrijk vindt. Van luiers verschonen, de vuilniszak wisselen, de belastingaangiften regelen tot de nota schrijven waarin je verantwoording aflegt voor het project dat je hebt gedaan. Het zijn allemaal situaties waarin je hebt besloten dat je het belangrijk vindt om goed te zorgen voor je kinderen, om in een schoon huis te leven of om rond te komen en je werk naar behoren te doen. Positieve keuzes dus. Acties waarmee je je eigen doelen realiseert. 

Ga praten in termen van ‘willen’ en ervaar de kracht die ervan uitgaat als je gaat staan voor wat je wilt bereiken.

Dit artikel is eerder verschenen in onze nieuwsbrief ‘Aanpakken van uitstelgedrag’ (nr.22).

Ook elk kwartaal gratis tips en artikelen voor meer rust en overzicht ontvangen?

Tip 2:  Creëer overzicht 

Wanneer er teveel of te grote taken op je bord liggen, kun je het overzicht kwijtraken en weet je niet meer waar je moet beginnen.

Zaak is dan om de tijd te nemen om je werkzaamheden in kaart te brengen, prioriteiten te stellen, grote opdrachten in kleinere taken te verdelen en deze in te plannen.  Dit wordt ook wel de salamitactiek genoemd (iets in kleine stukjes opsnijden). Op deze manier is het gemakkelijker om met een taak te starten. Beloon jezelf als je een kleine taak hebt afgerond. Hierdoor voel je je positiever en krijg je meer energie. En dat maakt je weer productiever.

Tip 3:  Perfectionisme loslaten

Veel van onze klanten leggen de lat hoog. Vaak doen ze dat zowel in het werk als privé. Er is niets mis met je best doen en hard werken. Maar wanneer je jezelf uitput of verlamt door te hoge eisen te stellen dan wordt het contraproductief (nog afgezien van ongezond en hoogst onplezierig). Zo’n veel te groot eisenpakket boven je hoofd veroorzaakt stress. Uitstellen om die stress te vermijden, vergroot die stress alleen maar, omdat je steeds minder tijd overhoudt om de klus alsnog te klaren (en dat doen perfectionisten natuurlijk uiteindelijk wel). De kans dat je de klus in kwestie dan nog zo goed (en met plezier) uitvoert als je zou willen neemt af naarmate de tijdsdruk toeneemt.

Je kunt jezelf helpen door je bewust te worden van de mate waarin je perfectionistisch bent ingesteld. Het beste werkt het wanneer je erachter komt wat maakt dat het perfect ‘moet’ en hoe je je patronen kan doorbreken. Maar wil je meteen pragmatisch aan de slag, wees dan eerlijk en geef aan hoeveel procent je meestal te hoog inzet. Ga je altijd voor een tien en moet het 120% zijn? Leg je lat dan heel bewust lager en maak smart doelen voor jezelf: hier 3 uur aan werken is prachtig, het twee keer nakijken is ruim voldoende.

Beginnen wordt makkelijker wanneer je jezelf realistische doelen stelt.

Tip 4: Geef jezelf ruimte om te groeien

Soms stellen mensen uit omdat starten betekent dat ze fouten kunnen maken en fouten maken is heel erg. Ook hier geldt dat de basis ligt in het goed zicht krijgen op je eigen valkuil. In dit geval de mate waarin je faalangstig bent. Wil je praktisch aan de slag: check of wat jij fout vindt ook door anderen wordt gezien als fout en ga nu of de zwaarte die jij er op legt ook door anderen zo wordt beleefd. 

Heb je een realistisch beeld van je eigen functioneren? Zo nee, stel je beeld bij en stop met jezelf te veroordelen en op je kop te geven. De grootste criticus ben je vaak zelf. Wees mild voor jezelf. Geef jezelf de ruimte om je eigen ‘fouten’ juist goed en objectief (als door de ogen van een ander) te bekijken en zie ze als kansen om te leren. 

Vraag bewust feedback aan anderen en ontvang deze als een cadeautje. Door gericht feedback te vragen van bijvoorbeeld de opdrachtgever of je collega’s kun je gaandeweg bijsturen en bijschaven. Op die manier weet je zeker dat je het gewenste eindproduct oplevert. Verbeteren lukt dus niet zonder steeds te leren van hoe je het hebt gedaan. (Er is een reden waarom allerlei apps al op het net worden gezet terwijl ze nog niet zonder bugs zijn. Zonder feedback van de gebruikers duurt het testen veel te lang). Evenmin kun je groeien als je jezelf je eigen successen ontzegt. 

Bekrachtig jezelf en vier je successen!

Tip 5: Zelfvertrouwen en/of je (vak)kennis vergroten

Als je het gevoel hebt dat je een taak niet kunt afronden omdat je de kennis en vaardigheden niet hebt, kan dat leiden tot uitstelgedrag. Je weet niet hoe je iets moet aanpakken of uitvoeren, waardoor het resultaat naar je verwachting niet zal zijn wat het ‘moet’ zijn. 

De eerste vraag is, kun je het echt niet, mis je kennis of vaardigheden of denk je dat dat zo is of dat anderen dat vinden? Kortom, ben je terecht onzeker en heb je bij te leren of de opdracht terug te geven, of heb je te werken aan je zelfvertrouwen?

Je kunt ervoor zorgen dat je de kennis en vaardigheden die je nodig hebt onder de knie krijgt, zodat je de opdracht naar behoren kan uitvoeren. De taak teruggeven aan de opdrachtgever is ook een optie, als blijkt dat deze taak niet bij jou thuishoort of als je het gevoel hebt dat je de kennis en vaardigheden niet binnen korte termijn kan opdoen. Hulp vragen en ‘on the job’ leren is ook een mogelijkheid. Dat vergt wel dat je het gevoel ‘dat je het allemaal al zou moeten weten’ loslaat en dat je hulp durft te vragen. Zie voor uitgebreide tips over het vergroten van je zelfvertrouwen onze nieuwsbrief  nr. 20.
Deze kun je hier downloaden.

Kies je strategie en begin!

Meer artikelen in deze reeks

Nu actie ondernemen?
Neem contact met ons op om de mogelijkheden te bespreken.

Anderen bekeken ook deze artikelen