Waarderen? Gewoon doen
Waardering door en voor anderen én waardering voor jezelf is heel belangrijk.
Minder onzekerheid, meer zelfvertrouwen en verbinding: jezelf aanleren te waarderen levert enorm op.
In dit artikel gaan we in op de positieve effecten van gewaardeerd worden door anderen én door jezelf.
Waarderen? Gewoon doen!
Te weinig waardering
Praten over waardering valt meestal niet mee. Waardering geven wordt al snel overdreven gevonden. Het ontvangen van waardering is ook lastig.
Het is toch gewoon dat je je werk doet? Hoezo, waarderen?
Toch wordt meer waardering zeer gewenst. Als je in vertrouwen in gesprek gaat blijkt dat heel veel mensen vinden dat ze te weinig worden gewaardeerd. Dit terwijl de mensen om hen heen vaak menen dat ze voldoende waardering uiten.
In het werk wil men vooral meer waardering ontvangen van leidinggevenden. Maar ook de waardering van collega’s, uit het eigen team en vanuit andere teams, wordt vaak gemist.
Dit artikel is eerder verschenen in onze nieuwsbrief ‘Persoonlijk Leiderschap – het belang van waardering (zelf)reflectie (nr.40).
Ook elk kwartaal gratis tips en artikelen ontvangen om je persoonlijk leiderschap te versterken?
Effecten van waarderen
Gezien worden en oprechte waardering ontvangen voor goed werk of buitengewone inzet, voor het bereiken van resultaten of het leveren van ondersteuning, voor het delen van kennis, het brengen van sfeer of gewoon het zijn van een luisterend oor: het motiveert en verbindt enorm.
Het reduceert onzekerheid en het versterkt de verbinding. Het focust en bekrachtigt. Er kan geen teambuildingsdag tegenop. Het kost vaak weinig tijd en is verder helemaal gratis. Waarderen vergt alleen houden van de mensen om je heen, aandacht schenken en het lef hebben om open te zijn.
Merk je iets op waar je dankbaar voor bent, dat je mooi vindt of bijzonder, houd het niet voor jezelf, meld het.
Waardering door anderen vinden we dus belangrijk. Er is er één wiens waardering nog belangrijker is. Diegene ben je zelf. Van jezelf zien waar je kwaliteiten liggen en wat je bijdraagt, en daar blij mee en trots op kunnen zijn, draagt fors bij aan je geluksgevoel.
Het werkt door in je zelfvertrouwen, het vertrouwen dat je uitstraalt en in wat je weer terugkrijgt van anderen. Kortom het beïnvloedt positief hoe je fysiek en mentaal in je vel zit.
Dus: met oprechte waardering stilstaan bij “ik ben ok”, of: “yeah, ik ben heerlijk!” is heel gezond. Voel je het nog niet, start dan in ieder geval wel met het (hardop) tegen jezelf te zeggen. Of in de woorden van Amy Cuddy: “Fake it till you become it!”
Jezelf waarderen!
Zelfwaardering, krijg oog voor je eigen inzet, ontwikkeling en successen.
Wat is het dat jij dit jaar hebt neergezet, bereikt in je werk of privé, waar je trots op bent?
- Heb je problemen opgelost, hulp gegeven, anderen ondersteund, verder geholpen of geïnspireerd?
- Heb je je nieuwe kennis eigen gemaakt? Ben je gegroeid in ervaring en deskundigheid?
- Ben je rustiger geworden, heb je zaken geaccepteerd of losgelaten?
- Heb je gezonder geleefd of ben je nieuwe dingen gaan ondernemen?
- Wat heb je dit jaar gedaan of ingezien dat je echt knap vindt van jezelf?
Trots op jezelf mogen zijn en je bewust zijn van waar je trots op bent, is een succesfactor. Het bouwt aan je zelfvertrouwen en het geeft je richting. Het zegt veel over waar je passie voor voelt. Wat je echt belangrijk vindt en waar je voor gemotiveerd bent. Het helpt te bepalen of je de dingen doet die je voldoening geven.
Van waardering naar trots
Waardering is de bron voor trots. Waardering door en voor anderen én waardering voor jezelf. In onze nieuwsbrief Passie voor je vak, trots op je werk! (nr. 37) meer over hoe trots richting en kracht geeft.
Quick Scan
Hoe gewaardeerd voel jij je in je werk? En kun je zelf waardering uiten? Doe hier de quick scan Waarderen.
Meer artikelen in deze reeks
Wil je zelf actief aan de slag met het geven en ontvangen van feedback?
Dan is onze open tweedaagse training Effectief & Assertief Communiceren iets voor jou.We geven deze training ook in company. Neem contact met ons op om de mogelijkheden te bespreken.