Waarom veerkracht zelfcompassie vergt

Waarom veerkracht zelfcompassie vergt

Veerkracht riet herfst wolken zonlicht
Home » Burn-outpreventie & Stressreductie » Waarom veerkracht zelfcompassie vergt

Hoe het ervaren van stress tot meer stress kan leiden

Omgaan met de dingen die stress geven is niet simpel. Zelfs als we op het strand zitten en de lucht is blauw kunnen we nog stress ervaren. Hoe je omgaat met wat je lastig vindt is belangrijk voor je veerkracht.
In dit artikel een voorzet voor een even simpele als effectieve basisreactie op je eigen stressrespons.
Een manier om zelfcompassie vorm te geven en je hoofd en hart in te zetten om de weg naar rust en ruimte terug te vinden.

Ik las een artikel, naar aanleiding van een proefschrift, over veerkracht. Over de vraag: hoe gaan we om met stressors (dingen die stress geven) in de werkcontext?

Zeker gegeven wat er in bredere zin om ons heen gebeurt is dat een nogal relevant onderwerp. Kort door de bocht hebben we onder andere te maken met tekorten op de arbeidsmarkt, forse vergrijzing, een hoog verzuim en een hoge werkdruk, in een wereld waarin we op allerlei fronten met grote problematiek worden geconfronteerd.

Dat vergt veel en we zien dan ook heel veel mensen met spanningsklachten. De vraag hoe je zelf (en als organisatie!) omgaat met spanning is dus belangrijk.

Dit artikel is eerder verschenen in onze nieuwsbrief ‘Veerkracht – waarom veerkracht zelfcompassie vergt’ (nr. 56).

Ook elk kwartaal gratis tips en artikelen in het kader van stressreductie ontvangen?

Ik ben me bewust dat het stellen van de vraag: “Hoe ga je zelf om met dat wat je stress geeft?” op zich al stress kan geven.  Dat klinkt misschien gek, maar we leggen de lat voor onszelf vaak (ongemerkt) heel hoog. Hoe je reageert op stress kan je nog meer stress opleveren.

1. Hoge lat

Het hebben van een hoge lat kan gepaard gaan met overtuigingen die druk geven. Zoals: “Ik moet goed om kunnen gaan met stress. Ik wil geen stress hebben. Wanneer ik stress heb betekent dat dat ik de dingen niet aankan, dat ik niet goed genoeg ben, een probleem heb, minder goed presteer dan anderen. Anderen lopen niet met een steen op hun maag en een brok in hun keel rond.”
Deze overtuigingen geven dan stress, bovenop de spanning die je al ervaart.

2. De ander moet het beter doen!

De vraag hoe je omgaat met stress kan ook boosheid oproepen. “Hoezo, hoe ga ik met stress om! De organisatie functioneert niet, die collega’s doen hun werk niet goed en daarom heb ik een probleem. Als de systemen hier nou gewoon op orde waren, dan kon je tenminste iets bereiken.”

3. Moeten, moeten moeten

Schuldgevoelens kunnen ook meteen oppoppen. “Ik moet goed omgaan met stress. Anders hebben mijn dierbaren, degenen die afhankelijk zijn van me, niets aan me, anders kan ik niet bijdragen, ben ik niet gezellig en sociaal genoeg. Ik moet me niet zo aanstellen. Waarom ben ik niet blij met de kansen die ik krijg, de mogelijkheden die ik heb, waarom maak ik het niet waar? Ik moet gewoon doorgaan, ik heb nou eenmaal geen andere keuze.”

Heb je al stress? 😊

4. Wat is er mis met mij?

Er kan ook verdriet of angst bovenkomen. “Waarom ben ik zo vaak gestrest? Ik wou dat ik vrolijk was, dat het leven lichter voelde.  Waarom kan ik niet dealen met die lastige emoties? Ik wil me niet weer zo sip en machteloos voelen. Ik wil niet steeds piekeren en malen. Ik wou dat ik weer eens gewoon goed kon slapen. Ik word er zo moe van en ik zie zo op tegen steeds dezelfde situaties, of steeds weer nieuwe problemen.”

5. Verdoven en duiken

Het kan ook zijn dat je van alles doet om weg te  blijven bij dit soort gedachten en gevoelens.  Door bijvoorbeeld hard te werken, steeds voor anderen te zorgen, veel te sporten, te feesten, door te duiken voor lastige dingen, ze niet aan te gaan, door lastige emoties en problemen te bagatelliseren, door te drinken of te shoppen, te gamen of Netflix series te verslinden.

En misschien heb je dit soort gedachten, gevoelens en gedrag nooit 😊

Meer artikelen in deze reeks

Wil je je veerkracht en zelfcompassie vergroten?
Wil je naar de kern en beter voor jezelf zorgen?
Wil je met meer rust, plezier en energie leven?
Neem contact met ons op om een afspraak in te plannen.
We staan je graag te woord!

Anderen bekeken ook deze artikelen