Werken aan relatievertrouwen

Werken aan relatievertrouwen

Man steekt hand uit relatievertrouwen
Home » Persoonlijk Leiderschap » Werken aan relatievertrouwen

Verbeter je (zakelijke) relaties: vergroot het vertrouwen dat je in elkaar hebt

Hoe verbeter je het beeld dat anderen van je hebben, hoe bouw je aan het vertrouwen van anderen in jou en jullie relatie? Zodanig dat je meer en beter samenwerkt?
In dit artikel tips om zelf tot quick wins te komen als je aan jouw relatievertrouwen wilt werken!


Gun je iemand een opdracht of een baan, werk je graag met iemand samen en houd je een liefdesrelatie of vriendschap levend, zonder relatievertrouwen?  De basis voor het versterken van relatievertrouwen is even simpel als ingewikkeld. Het is het vertonen van consequent gedrag dat vertrouwen doet toenemen. Dat is simpel omdat iedereen het kan bedenken: doe wat je zegt en zeg wat je doet!

Ik denk dat het ingewikkeld is, omdat consequent het goede doen, niet meevalt in de praktijk van alledag. Covey noemt 13 gedragingen die relatievertrouwen bevorderen (zie ook onze artikelen De kracht van vertrouwen en De kracht van zelfvertrouwen).

Dit artikel is eerder verschenen in onze nieuwsbrief ‘Werken aan relatievertrouwen’ (nr.21).

Ook elk kwartaal gratis tips en artikelen voor meer relatievertrouwen ontvangen?

Je kunt bouwen aan relatievertrouwen vanuit:

  • Je karakter: ben je integer en zijn je intenties positief? Wees rechtdoorzee, luister (en stel vragen), toon respect, creëer transparantie, zet fouten recht, toon loyaliteit en draag vertrouwen uit.
  • Je competenties: heb je de juiste capaciteiten en boek je de gewenste resultaten? Verbeter jezelf, zie de realiteit onder ogen, schep duidelijkheid over verwachtingen, leg verantwoording af en kom toezeggingen na.

Zie je, simpel. Dit zijn waarden waar waarschijnlijk niemand tegen is. Maar er consequent naar handelen, doe je dat? Elke dag, met iedereen en ook wanneer je moe bent of het druk hebt?
Neem luisteren. Waarschijnlijk vind je het belangrijk om goed te luisteren, zeker naar degenen die je lief zijn. Doe je dat ook als je thuis komt na een lange dag werken? Stel je jongste kind stormt op je af en begint je uitgebreid verslag te doen van het onrecht dat hem is aangedaan door broer- of zuslief. Hoe goed luister je dan? En op het werk? Hoe vaak begin je met praten in plaats van met vragen stellen?  

Verwachtingen managen? Je zegt dat je van je partner houdt, maar je bent bijna geen avond samen. Je meldt dat je deur altijd open staat, maar als een collega binnenkomt type je door. Je staat voor openheid en transparantie, maar als je niet naar een bepaalde bijeenkomst wilt dan meld je je ziek in plaats van te zeggen dat je gewoon een avond op de bank wil hangen. Zeggen dat je ergens voor staat is iets anders dan gezien worden als iemand die ergens voor staat.

Wat ik zo prettig vind aan Miranda, is dat ze heel respectvol met je omgaat. Ze is oprecht belangstellend en heeft, vanuit een professionele houding, alle aandacht voor jou als mens.
Karin Wilms, schoolleider OPO IJmond

Ondertitelen van gedrag

Vertrouwen bouw je op door te handelen naar wat je zegt te willen waarmaken. Maar handelen alleen is niet genoeg. Denk je dat anderen jouw handelen wel zullen begrijpen? Heel vaak blijkt dat dat niet zo is. Er ontstaat ruis, alleen al omdat we allemaal vanuit ons eigen kader denken. Als je niet meldt wat je doet of bedoelt, dan heb je meer kans op ruis. Werken aan relatievertrouwen vergt dus ook effectief communiceren én dat impliceert het ‘ondertitelen’ van je eigen gedrag.

Naast het ‘ondertitelen’ van je gedrag is het ook handig je resultaten te onderstrepen. Stel dat je een prachtig stuk werk neerzet, maar dit niet meldt en niemand merkt het op. Zulke miscommunicatie bevordert het vertrouwen niet. Zeker niet omdat mensen elkaar lang niet altijd even gemakkelijk aanspreken. Dus als je collega niet weet dat jij een bepaalde klus allang hebt afgerond (omdat je niet hebt teruggekoppeld) dan lijk je minder betrouwbaar. 
Als het gaat over effectief communiceren om relatievertrouwen te vergroten dan spelen je houding, toon en woordkeuze natuurlijk ook een rol. Zacht en met een verontschuldigende glimlach melden dat je een opdracht goed hebt afgerond, geeft minder vertrouwen dan dezelfde melding op een zelfverzekerde manier te brengen. “Ja” zeggen terwijl je “nee” schudt, dat helpt niet het vertrouwen te vergroten.

Quick wins, wat kun je zelf doen:

1. Zelfreflectie

Denk eens terug aan de afgelopen week en benoem de situaties waarin je gedrag hebt vertoond waarmee je het vertrouwen van anderen in jou groter of kleiner hebt gemaakt. Wat heb je feitelijk gedaan?

2. Feedback vragen

Vraag 5 mensen in je omgeving om je eerlijke feedback te geven met betrekking tot de mate waarin ze jou ervaren als iemand die integer is, positieve intenties heeft, de juiste capaciteiten heeft en de gewenste resultaten levert. In welke mate bouw jij aan jullie relatie? Hoe doe je dat? Let op: ook nu open doorvragen en bedanken voor wat je terugkrijgt. Veel mensen vinden het best eng om feedback te geven, vooral als ze ander gedrag van je zouden willen.

3. Kleine, maar consequente, stappen

Als je tijdens het lezen van dit artikel met betrekking tot bepaald gedrag van jezelf bedenkt “dat kan beter”, doe dan in de komende maand elke dag één ding waarmee je dat persoonlijke doel in een concrete actie omzet. Wil je werken aan de mate waarin je attent bent, aan je snelheid van reageren, het oppakken van signalen, het stellen van vragen of het nakomen van beloften? Houd het klein, dus houd het bij één ontwikkelpunt, maar doe daar wel elke dag iets mee.

Voorbeelden? 

Doe iets met die trouwdag, maak iets bijzonders van het teamuitje, geef een cadeautje om iemand te bedanken, stuur een verjaardagskaart naar die klant die je waardeert of loop een rondje met de collega die het moeilijk heeft. Koppel goed en tijdig terug, check of je uitleg wordt begrepen, zeg niet alleen welgemeend sorry als je een fout maakt, maar maak het echt goed. Houd het overzicht over je planning en kom je afspraken na, ga na wat je inspireert en bouw aan je eigen enthousiasme en energie, verbreed of verdiep je kennis en deel die met anderen. Een maand iets volhouden kan. Dat is te overzien. Gewoon doen en evalueer wat de gevolgen zijn van je maand actie. 

Meer artikelen in deze reeks

Wil je je vertrouwen in anderen vergroten en daarmee je geloofwaardigheid versterken?
Dan is onze open tweedaagse training Effectief & Assertief Communiceren iets voor jou.
We geven deze training ook in company. Neem contact met ons op om de mogelijkheden te bespreken. 

Anderen bekeken ook deze artikelen