Werkstress reductie: het vergroten van je regelmogelijkheden

Werkstress reductie: het vergroten van je regelmogelijkheden

autonomie regelmogelijkheden
Home » Burn-outpreventie & Stressreductie » Werkstress reductie: het vergroten van je regelmogelijkheden

Meer autonomie, minder stress

Organisaties en leidinggevenden kunnen de kans op werkstress en een burn-out bij medewerkers verkleinen door op drie zaken heel alert te zijn: de werkdruk, de regelmogelijkheden en de sociale steun.  
In dit artikel focussen we op de tweede cruciale factor waarop je invloed kunt uitoefenen: het vergroten van je regelmogelijkheden.

Wil je meer weten over de cijfers en achtergronden van werkstress? 
Je vindt ze in ons artikel Werkstress reductie: 3 belangrijke factoren.

Dit artikel is eerder verschenen in onze nieuwsbrief ‘Werkstress reductie: #3 Het vergroten van je regelmogelijkheden’ (nr. 43).

Ook elk kwartaal gratis tips en artikelen voor meer balans en ontspanning ontvangen?

Ben je je bewust van wat je wel en niet zelf kunt regelen en beïnvloeden in je werk?
En weet je wat dat doet in het kader van werkstress?

Met regelmogelijkheden wordt verwezen naar de mate waarin je zelf invloed kunt uitoefenen in en op je werk. De vrijheid en autonomie die je hebt om zelf te bepalen hoe je je werk optimaal inricht en organiseert.
Hoe meer invloed je ervaart om je werk naar eigen inzicht goed uit te voeren, des te beter je het zo kunt regelen dat je je daar prettig bij blijft voelen. Je kunt dan immers beter afstemmen op jouw wensen en behoeften, je kwaliteiten en interesses. Hoe beter die afstemming, des te minder energieverlies en werkstress!

Miranda krijgt van mij een dikke 9!
Ik heb heel veel geleerd en pas dit ook allemaal toe in mijn leven. Hierdoor heb ik veel meer rust.
Petra Ekkes, leraar VSO Herman Broerenstichting

De 5 grote voordelen van regelruimte

Bij meer regelmogelijkheden:

  1. Leidt een hogere werkdruk veel minder snel tot vermoeidheidsklachten en stress. De regelruimte werkt als een buffer. Daardoor kun je zaken veel makkelijker opvangen. Het helpt enorm wanneer je meer richting kunt geven aan je werk. 
  2. Kunnen mensen taken beter afwisselen waardoor ze minder risico lopen op lichamelijke klachten bijvoorbeeld als gevolg van (repetitieve) overbelasting. Denk bijvoorbeeld aan het afwisselen van beeldschermwerk met even in beweging zijn, een gesprek voeren of een pauze houden.
  3. Kun je je werk beter afstemmen op hoe je je voelt en wat je aankunt gedurende de dag en door de week. Daardoor kun je je energie beter benutten, ervaar je minder spanning en ben je effectiever.
    Ben je bijvoorbeeld rond een uur of 10 ’s ochtends het meest scherp, plan dan die taken in die een grote concentratie vergen.
  4. Is het beter mogelijk incidenteel overwerk te voorkomen. Bijvoorbeeld door werkzaamheden te verschuiven in de tijd of hulp in te roepen van collega’s.
  5. Ervaar je vaak meer motivatie, betrokkenheid en arbeidstevredenheid. Wanneer je immers zelf je voorwaarden voor succes op orde kunt brengen, neemt de kans op succes toe. Je zult daardoor eerder serieus genomen worden, gevraagd worden om mee te denken en te doen en meer voldoening halen uit je werk.

Wat wil je veranderen?
Hoeveel vrijheid en autonomie ervaar jij met betrekking tot het sturen en organiseren van je werk? Hoe tevreden ben je hierover? En in welke mate maak je (effectief) gebruik van de regelruimte die je hebt?
Wil je komen tot meer regelruimte? Zo ja, volg dan ons 3-stappenplan om je regelmogelijkheden te vergroten.
Met de Zelfscan Regelruimte kun je checken hoe het met jouw regelruimte staat. Je kunt dan snel zien waar je meer regelruimte wilt creëren of benutten.

Meer artikelen in deze reeks

Wil je zelf meer invloed hebben op de voorwaarden voor je succes? 
Neem contact met ons op om de mogelijkheden te bespreken en/of volg onze Training Effectief & Assertief Communiceren.  
En wanneer je merkt dat wat de werksituatie van je vraagt helemaal niet (meer) passend is bij wat jij wilt of kunt, we verzorgen ook loopbaancoaching.  

Anderen bekeken ook deze artikelen