Wil je je reflectievermogen een boost geven door te gaan journallen?

Wil je je reflectievermogen een boost geven door te gaan journallen?

Zo vind je de vorm die bij je past!

Er zijn allerlei soorten journals. Een eerste keus is of je een digitaal dagboek wilt of dat je papier en pen wil gebruiken. Er zijn vele apps gericht op digitaal journallen. Voordelen zijn dat je waarschijnlijk sneller kan typen dan schrijven. Je kunt makkelijk editen en knippen en kopiëren. Je kunt foto’s toevoegen en je hebt je dagboek altijd bij je op je telefoon.

Een papieren dagboek is misschien juist fijn omdat je ‘ouderwets’ schrijft. Daarmee vertraag je en wat er het eerst op papier komt kan juist precies datgene zijn dat je iets waardevols vertelt over jezelf.

Er zijn allerlei verschillende soorten journals van een simpel schriftje tot prachtige boekjes, al dan niet voorzien van een slot met sleutel of zelfs een cijferslot.

  • Er zijn dagboeken met vragen per dag, al dan niet gericht op specifieke thema’s per maand, zoals de 6 minuten dagboeken en Vertellis.
  • Er zijn 5 jaren kronieken, waarin je per dag vijf vakken hebt om in te vullen. Eén per jaar. Zodat je je leven gedurende 5 jaar bij kan houden met beknopte stukjes tekst per dag.
  • Er zijn boekjes waarin je allerlei vragen worden gesteld die je onder andere helpen na te denken over wie je bent, waar je van houdt, hoe je leven eruit ziet en wat je wilt. Bijvoorbeeld de twee versies van ‘999 vragen aan jezelf’.
  • Er zijn journals die meer gericht zijn op schrijven, maar er zijn ook creatieve journals waarin wordt aangezet tot tekenen en kleuren.

Zelf kun je natuurlijk ook je geheel eigen stijl creëren van journallen. Misschien wil je wel heel creatief aan de slag met schrijven, tekenen, kleuren, foto’s en plaatjes plakken. Een voorbeeld van zo’n mooie manier van creatief journallen /scrapbooking laat één van onze klanten zien in haar referentie.

Het belangrijkste is dat je iets kiest dat past bij jou en jouw doel. Durf te experimenteren en die vorm te vinden die maakt dat je geniet van het proces van journallen. Of dat nu is dat je af en toe iets noteert, of dat je de tijd neemt om je leven echt onder de loep te nemen.

De STARR-methode en het IJsbergmodel van McClelland zijn bekende modellen om te gebruiken bij (zelf)reflectie. Je leest er meer over in onze artikelen Reflecteren kun je leren en Vergroot je zelfinzicht.

Wil je ook intervisiebegeleiding krijgen, of heb je al een intervisiegroep en
zijn jullie toe aan een verdieping of opfrissing?
Wil je meer informatie of direct een afspraak maken, neem dan contact met ons op.
We staan je graag te woord.