Zelfcompassie – de sleutel naar innerlijke rust en geluk

Zelfcompassie – de sleutel naar innerlijke rust en geluk

Hangende sleutels, glimmende sleutel
Home » Burn-outpreventie & Stressreductie » Zelfcompassie – de sleutel naar innerlijke rust en geluk

De 3 elementen van zelfcompassie

Zelfcompassie betekent dat je warm en begripvol met jezelf omgaat, wanneer je het moeilijk hebt, lijdt, faalt of het gevoel hebt dat je tekort schiet.
In dit artikel meer over de betekenis en invulling van zelfcompassie.

Wanneer je je wilt verdiepen in het begrip zelfcompassie kun je niet om Kristin Neff heen. Zij maakte internationaal naam met haar onderzoek naar zelfontplooiing en zelfcompassie. Reacties op haar boek Zelfcompassie – Stop jezelf te veroordelen liegen er niet om. Zo zegt Daniel J. Siegel: “Dit boek is verplichte kost voor iedereen die op zoek is naar innerlijke rust en geluk” en Mihaly Csikszentmihalyi, auteur van Flow: “een originele en effectieve manier om de kwaliteit van je leven te verbeteren.”

Ik denk dat die reacties niet alleen iets zeggen over haar boek, maar dat ze heel goed het enorme belang aangeven van het versterken van zelfcompassie in je leven. 

Hoewel we het nog helemaal niet zo makkelijk vinden om compassie voor onszelf te hebben, blijkt dat we vaak al veel meer doen op het gebied van zelfcompassie dan we ons bewust zijn. Juist dat bewust worden van wat je al doet om vriendelijk en liefdevol te zijn voor jezelf helpt enorm om de drempel naar het trainen van meer zelfcompassie te verlagen.

Dit artikel is eerder verschenen in onze nieuwsbrief ‘Zelfcompassie – de sleutel naar innerlijke rust en geluk’ (nr. 57).

Ook elk kwartaal gratis tips en artikelen in het kader van stressreductie ontvangen?

Definitie van zelfcompassie

Kristin Neff geeft aan dat zelfcompassie uit 3 elementen bestaat:

  1. Begrip en vriendelijkheid voor jezelf als je het moeilijk hebt. In plaats van zelfkritiek of het negeren van je emoties, zoals verdriet of angst.
  2. Acceptatie dat lijden onvermijdelijk deel uitmaakt van het leven. We zijn met elkaar verbonden in dat we allemaal mens zijn en daarmee sterfelijk, kwetsbaar en niet perfect. In plaats van de lat voor jezelf (in allerlei opzichten) te hoog te leggen.
  3. Het bewust onder ogen zien van je eigen emoties, zonder te oordelen. Dit vergt een mindfulle manier van waarnemen van de realiteit, van dat wat is, zonder het kleiner of groter te maken, zonder het kwijt te willen of er in te verdwijnen.

Compassie voor jezelf is daarmee niet echt anders dan het hebben van compassie voor anderen. Omdat we het vaak veel lastiger vinden om compassie met onszelf te hebben, kan het helpen om het begrip compassie eerst eens te bekijken gericht op de ander.

Meer artikelen in deze reeks

Wil je meer zelfcompassie ontwikkelen?
Naar de kern en beter voor jezelf zorgen?
Met meer rust, plezier en energie leven?
Neem contact met ons op om een afspraak in te plannen.
We staan je graag te woord!

Anderen bekeken ook deze artikelen