Zelfcompassie in 5 stappen

Zelfcompassie in 5 stappen

Kampvuur bij een meer, nacht, warmte
Home » Burn-outpreventie & Stressreductie » Zelfcompassie in 5 stappen

Misschien ben je al heel mild voor jezelf. Maar misschien kun je jezelf soms enorm op je kop geven of onderuit halen, vinden dat je beter zou moeten presteren, pieker je over wat je allemaal verkeerd hebt gedaan en vul je in hoe erg anderen dat vinden.  Kortom, je hebt dan het gevoel dat je niet (goed) genoeg (bezig) bent.
In dit artikel leer je in 5 stappen meer zelfcompassie te ontwikkelen.

Je beseft dat lastige dingen gebeuren, dat je fouten kan maken en dat je dingen tegen kunt komen in jezelf die je niet zo leuk vindt. Al die dingen kunnen je stress geven, bijvoorbeeld in de vorm van angst, verdriet of boosheid.

Vanuit zelfcompassie sta je juist stil bij die emoties, vanuit vriendelijkheid en begrip, zonder oordeel. In plaats dat je je energie stopt in niet te willen wat is, helpt het  je de realiteit  te accepteren en jezelf af te vragen hoe je op dit moment het beste voor jezelf kunt zorgen.

Wanneer je met compassie met jezelf omgaat, ontstaat er rust in je hart en hoofd, waarna je meestal vanzelf weer ruimte ervaart om wijze beslissingen te nemen.

Dit artikel is eerder verschenen in onze nieuwsbrief ‘Zelfcompassie – de sleutel naar innerlijke rust en geluk’ (nr. 57).

Ook elk kwartaal gratis tips en artikelen in het kader van stressreductie ontvangen?

Pas nu het 5 stappen-COMPASSIE-model toe op jezelf:

1 Opmerken

Zelfcompassie begint bij op te merken wat een situatie met je doet. Welke gedachten, gevoelens, gedrag en fysieke gewaarwordingen merk je op bij jezelf? 

Bijvoorbeeld: een knoop in je maag, een brok in je keel, een vol hoofd, tranen die hoog zitten, buikpijn, hoofdpijn, trillen, weg willen lopen, jezelf op je kop geven, boosheid, teleurstelling, angst.

2 Verdragen

Misschien merk je op dat je de gedachten of gevoelens die je tegenkomt (in je lijf) niet wil hebben of voelen. Kijk of je ervoor kunt kiezen ze toe te staan, te laten zijn. Het is eigenlijk heel mooi en belangrijk dat je deze signalen opmerkt. Zonder deze signalen zou je door kunnen gaan, bijvoorbeeld met over je grenzen gaan, jezelf omlaag halen, in agressie of passiviteit blijven, je hoofd  in het zand steken, vluchten etc.

Hoe vaker je stil staat bij lastige emoties, des te veiliger het wordt om  juist dat te doen.  Het doet zeer, maar je beweegt er doorheen.

3 Vriendelijk reageren vanuit begrip voor jezelf

Bied jezelf warmte en zorgzaamheid. Hoe kun je jezelf helpen? Wat is een liefdevolle reactie?

Het gaat er niet om dat de pijn moet verdwijnen. Je reageert mild en vriendelijk voor jezelf, omdat je begrijpt dat je niet perfect hoeft te zijn en je goed voor jezelf wil zorgen.  Je bent al goed, zoals je bent!

Je snapt dat dit te leren doen enorm bijdraagt aan het versterken van je zelfvertrouwen.

4 Acceptatie dat lijden onvermijdelijk deel uitmaakt van het leven

Wanneer iemand van wie je houdt een fout maakt of iets moeilijks meemaakt, vinden we het vaak logisch om met begrip, liefdevol,  te reageren in plaats van meteen boos te worden. Je snapt dat de ander ook maar een mens is en troost de ander als die verdrietig of bang is of zichzelf onderuit haalt. 

In deze stap leer je ook zo met jezelf om te gaan. Wees zo vriendelijk mogelijk voor jezelf en behandel jezelf zoals je een geliefde zou behandelen of zoals die op jou, met begrip en compassie, zou reageren. 

5 Zonder oordeel

Ga na of je (impliciete) oordelen over jezelf hebt. Zo kun je bijvoorbeeld tegen jezelf zeggen: “zit niet zo te piepen, lekker handig van me, dat heb ik natuurlijk weer, wat stom van mij, natuurlijk kan ik dat niet, wat zullen anderen wel niet van me denken?”

Streng zijn voor jezelf helpt je niet verder. Het is iets anders of je realistisch kijkt naar je mogelijkheden en jezelf helpt te leren, of dat je jezelf onderuit haalt onder het mom van dat je dat verdient of het daardoor beter zal gaan doen.  Ook de lat onrealistisch hoog leggen is een vorm van jezelf onderuit halen. Je kan dan namelijk alleen maar falen.

Vanuit zelfcompassie stel je jezelf realistische, haalbare doelen. En weet je dat het evengoed mogelijk blijft dat je die niet haalt :-).

Bananenschil op de grond, ongeluk

Meer artikelen in deze reeks

Wil je meer zelfcompassie ontwikkelen?
Naar de kern en beter voor jezelf zorgen?
Met meer rust, plezier en energie leven?
Neem contact met ons op om een afspraak in te plannen.
We staan je graag te woord!

Anderen bekeken ook deze artikelen